Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogyan növeli sztrók és szívroham-kockázatunkat a stressz?

Posted by Suggestor - 2014. május 9. péntek

A sztrók és a szívroham ugyanannak az ereket károsító folyamatnak, az érelmeszesedésnek a végterméke: csak az egyik az agyat, a másik a szívet veszi célba. Az érelmeszesedés folyamata úgy halad előre, hogy nagy mennyiségben  jelennek meg  a gyulladáskeltő anyagok, a citokinek.

Úgy gondolták a kutatók, hogy a hosszabb ideje fennálló stressz megnöveli az érelmeszesedés és a szív- és érrendszer betegségének kockázatát azzal, hogy negatív érzelmeket kelt, amelyek viszont megnövelik a gyulladáskeltő kémiai anyagok szintjét.

“Abból a megfigyelésből kiindulva, hogy ugyanazok az agyterületek érintettek mind az érzelmek, mind a gyulladás szabályozását illetően, feltételeztük, hogy az agytevékenység, a negatív érzelmek és a szívbetegség fizikális megjelenése is kapcsolatban vannak egymással – különös tekintettel a negatív érzelmek kontrollálására való törekvésre” – így magyarázza kutatásukat Dr. Peter Gianaros (University of Pittsburgh).

A kutatáshoz 157 egészséges felnőtt önkéntest toboroztak, akiket megkértek, hogy miközben kellemetlen képeket szemlélnek, törekedjenek szabályozni érzelmi reakcióikat. Eközben funkcionális képalkotó eljárással nézték agytevékenységüket, és vizsgálták az artériáikat az érelmeszesedés jeleit keresve, továbbá mérték a gyulladás-szintet a véráramban.

Azoknál a személyeknél, akiknél nagyobb agyi aktivitást észleltek, miközben szabályozni igyekeztek a negatív érzelmeiket, megemelkedtek a gyulladáskeltő citokinek (interleukin-6) értékei és megvastagodott a nyaki artéria fala – ami az érelmeszesedés jele.

A gyulladás – ez jelenti  a kapcsolatot  az érelmeszesedés és az agyi folyamat között – az érzelmek szabályozása során jelenik meg.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatás eredménye akkor is érvényes maradt, miután kiiktatták a hagyományosan szívbetegség kockázatot hordozó tényezőket: a kort, a nemet, a dohányzást.

“Kutatásunk igazolja azt a közkeletű vélekedést, hogy az érzelmek és a szív kapcsolatban áll egymással. Úgy gondoljuk, hogy ennek a kapcsolatnak az alapját azok az agyterületek alkotják, amelyek az érzelmek és a gyulladás szabályozásában egyaránt szerepet játszanak” – foglalta össze Gianaros professzor.

Forrás:

http://www.elsevier.com/about/press-releases/research-and-journals/how-does-stress-increase-your-risk-for-stroke-and-heart-attack

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.