Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogyan kontrolláljuk a metánkibocsátást, ha palagáz-bumm van?

Posted by Suggestor - 2014. május 15. csütörtök

A palagáz-kitermelés mellékterméke a metán. Amióta a palagáz-kitermelés fölfutóban van, egyre több metán kerül a légkörbe, és hozzáadódik az üvegház-gázokhoz.

“Most, azonnal korlátozunk kell a metánkibocsátást. A földgáz-kitermelés a legnagyobb metán szennyezőforrás az Egyesült Államokban” – magyarázza Robert Howarth ökológia és környezetbiológia professzor (Cornell University). Ha a Földünk eléri a globális hőmérséklet-emelkedésben a másfél, két Celsius fokot, nem lesz visszaút, mondja.

“És ha a metánkibocsátás miatt érjük el a kritikus pontot a hőmérséklet-emelkedésben, a széndioxid probléma jelentéktelenné válik. A metánt kell megtanulnunk kezelni, vagy növekszik a globális katasztrófa veszélye.”

A professzor attól tart, nem is lehetünk olyan messze a kritikus ponttól – és a katasztrófától.

Tanulmánya: a ‘Híd Sehova: metán-emisszió és a földgáz üvegház-lábnyoma’ május 20-án jelenik meg az Energy Science and Engineering folyóiratban.

A földgázt ígéretes üzemanyagnak tartották valaha, biztos átvezető megoldásnak  a szén és az olaj világából a fenntartható nap-, szél- és vízi energia korába. De a földgáznak van egy nagy hátránya: a metán, ami nélkül nem lehet kinyerni.

A Föld légkörében fogva tartott hőnek, ami a globális felmelegedést okozza, több, mint 40 százaléka a metán-kibocsátásból származik. De a metán szerepe a globális felmelegedésben még ennél is kritikusabb: a klíma sokkal gyorsabban képes reagálni a metán-csökkentésre, mint a széndioxidéra.

Ha az emberiség hirtelen csökkentené a széndioxid-kibocsátást, de nem törődne a metán-emisszióval, a bolygónk tovább melegedne, és elérné a veszélyes 1.5 – 2.0 Celsius fokot tizenöt- harmincöt éven belül. A metán emisszió csökkentésével néhány kritikus fontosságú évtizedet nyerne az emberiség.

“A társadalmaknak le kell mondaniuk a fosszilis üzemanyagokról, a lehető leggyorsabban.De ha egyik fosszilis üzemanyagot egy másikkal helyettesítenek, mint a szenet, olajat – földgázzal, az nem lesz elégséges. A 21. század technikáját kell használnunk és át kell alakítanunk energiarendszerünket a nap-, a szél- és a vízi energiára.”

Forrás: http://mediarelations.cornell.edu/2014/05/14/control-methane-now-greenhouse-gas-expert-warns/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.