Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hó helyett eső: csökken a folyók vízhozama

Posted by Suggestor - 2014. május 19. hétfő

A hóval borított területeken átfolyó folyóvizek vízhozama nagy mértékben függ attól, mennyi csapadék hullik le hóként. Ez azt jelenti, hogy melegedő éghajlatnál a folyók kevesebb vizet fognak szállítani, mint jelenleg.

A Bristoli Egyetem kutatói történeti adatokból kiindulva, az Egyesült Államok területén húzódó több száz folyómedernél vizsgálták az olvadó hómennyiség hatását a folyók vízhozamára.

Nehézséget okoz pontos képet kapni a hóolvadással a folyóba kerülő vízmennyiségről, mert nincsenek megfelelő mérőeszközök erre. Az előző kutatások a folyók vizének éves eloszlását mérték, ami szerint nincs nagy jelentősége a hóolvadásnak az átlagos vízhozamra.

Ez a kutatás 420 vízhozammérő helyről gyűjtött be adatokat, és a kutatók ezzel mutatták ki, hogy a hó mennyisége fontos tényezője a folyók átlagos vízhozamának.

A globális felmelegedés nagy valószínűség szerint jelentősen csökkenteni fogja a hó mennyiségét a hóval borított területeken, és az ottani vízhozammérő helyeken is, akkor is, ha sikerül 2 Celsius fokra redukálni a felmelegedést.

A kutatás arra enged következtetni, hogy a folyók által hozott vízmennyiség is csökkenni fog, ahogy a hó mennyisége csökken.

A kutatók megjegyzik: “Mivel a Föld lakosságának egyhatoda az olvadék-vizektől függ vízellátás tekintetében, és mivel az ökoszisztémák érzékenyen reagálnak a vízellátás változásaira, jelentős társadalmi-gazdasági következményei lesznek a vízhozam-változásnak. Különösen igaz ez azokra a területekre, ahol a vízi energia, az öntözés, az ipar vagy az ivóvíz-ellátás függ a hóolvadásból származó víztől.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-05/uob-hds051614.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: