Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Szimbiózis vagy szabad piaci verseny a fák és a gombák együtt élése?

Posted by Suggestor - 2014. május 25. vasárnap

Egy kutatás arra figyelmeztet, hogy nem kölcsönösen előnyös az ‘üzlet’ a fáknak és a gyökereiken élő gombáknak, ahogy eddig gondolták. Inkább egy piacgazdaságban a vásárló és az eladó viszonyát testesíti meg.

A gombák vagy mikorrhizák, amelyek a fák gyökerén nőnek, egyaránt előnyére válnak a gombáknak is és a fáknak is, mert tápanyagokat szállítanak egymásnak – így tartotta a biológia egyik alaptétele, amit most svéd kutatók megkérdőjeleznek. A gombák, amelyek közé sok ehető gomba is tartozik, igen gyakoriak a kevés tápanyaggal rendelkező boreális erdőkben. (boreális erdők: a hűvös-mérsékelt éghajlat erdei)

Az új kutatás szerint a tápanyag-hiányos körülményeket inkább okozzák a gombák, mintsem orvosolnák. A talaj korlátozott tápanyag-ellátottságához, úgy tűnik, hozzájárulnak a gyökereken élősködő gombák: kevesebb nitrogént szállítanak a fákhoz tápanyag-hiány esetén, mint amikor bőven van tápanyag a talajban.

A Svéd Agrártudományi Egyetem szimulálta a gomba és a növény közötti interakciót, amiből arra lehet következtetni, hogy mivel minden organizmus vetélkedik a többivel a tápanyagért – a szénért és a nitrogénért -, a rendszer egészében véve inkább úgy működik, mint a kapitalista piacgazdaság, semmint egy szimbiotikus együttműködés. A fák közötti versengés (kompetíció) arra készteti őket, hogy átadják szervesanyag-fölöslegüket a gombáknak, és ez megrabolja a talaj tápanyag-készletét.

“Az új elmélet üzletiesebb viszonyt feltételez: többszereplős vásárlói-eladói hálózatot. A többszörös partnerség kompetíciót vált ki mind a gombák, mind a növények között, mindegyik vetélkedik a tápanyagokért, cseréli a szenet, maximalizálja a profitot, hasonlóan a kapitalista piacgazdasághoz” – magyarázza Oskar Franklin (IIASA Ecosystems Services). “A fáknak – az egyes fáknak – jó üzlet a kereskedelem, saját szempontjukból, az egész erdőnek viszont korlátozott tápanyag-ellátottságot jelent.”

A boreális erdők tápanyag-ciklusát megérteni elsőrendű fontosságú a klímaváltozás modellezése szempontjából, mert az befolyásolja, mennyi széndioxidot képesek elnyelni azok a régiók, továbbá mennyire befolyásolja őket a növekvő üvegház-gáz koncentráció.

Franklin szerint: “Az emelkedő széndioxid-szinttel súlyosbodik a helyzet. Ahogy több szén válik elérhetővé a fák számára, a mikorrhizák által generált nitrogén-hiány még fontosabbá válik, valószínűleg elnyomja vagy visszájára fordítja a széndioxid fertilizáló (megtermékenyítő, ‘megtrágyázó’) hatását a boreális erdőkben.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-05/iifa-soc052214.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.