Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Genetikailag hasonló társat választunk

Posted by Suggestor - 2014. május 26. hétfő

“Közismert dolog, hogy az emberek magukhoz hasonló párt választanak: olyan házastársat, aki hasonló jellemvonásokkal, testtípussal stb. rendelkezik. Már csak az a kérdés, hogy genetikai szempontból nézve véletlenszerűnek mondható-e a választás?” – kérdi Benjamin Domingue a Colorado Boulder Egyetem kutatója.

A kutatócsoport 825 amerikai házaspár* génkészletét elemezte, és megállapította, hogy kevés különbség volt a DNS-ükben. Az elemzés során az egy nukleotidos polimorfizmusra koncentráltak, mert a DNS-nek ezek a helyei általában különböznek minden egyednél. 1,7 millió egy nukleotidos polimorfizmust hasonlítottak össze a házaspároknál – és a nem-pároknál – a népességben. Kiderült, hogy a házaspárok kevesebb különbözőséget hordoznak a DNS-ükben, mint a nem-párok.

*a párok egy hosszútávú egészségügyi vizsgálat résztvevői voltak, amelybe 26 000, 50-éves embert soroltak be, két évenként követve az állapotukat (University of Michigan Health and Retirement Study)

Majd összevetették a házaspárok genetikai hasonlóságának fokát az iskolai végzettségük hasonlóságának fokával, és arra jutottak, hogy a genetikai hasonlóság csak harmad akkora erősségű az iskolai végzettség hasonlósága mögött.

“Bizonyítékát adtuk a genetikai hasonlóság párválasztási kritériumának az amerikai népességben, de ennek az összefüggésnek lényegesen kisebb a jelentősége, mint az iskolai végzettség hasonlóságának ebben a mintában. Egyébként, a genetikai hasonlóság magyarázza az iskolai végzettség hasonlóságának legalább 10 %-át.”

Újabb kutatások kínálkoznak: meg lehetne nézni, hogy más rasszoknál is jelen vannak-e a házastársak között a genetikai hasonlóságok, és vajon a barátokat is genetikai hasonlóság alapján választjuk-e.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/277291.php

2 hozzászólás to “Genetikailag hasonló társat választunk”

  1. Sándor said

    Már a kiinduló pontot sem tudom elfogadni. Azt írják:

    “Közismert dolog, hogy az emberek magukhoz hasonló párt választanak: olyan házastársat, aki hasonló jellemvonásokkal, testtípussal stb. rendelkezik.”

    Én ennek az ellenkezőjével többször, de legalábbis sokszor találkozom. Szőke haj – barna haj, magas – alacsony, testes – sovány. Én azt a mondást ismerem, hogy “az ellentétek vonzzák egymást”. Valószínűleg ebben a közhelyben is van valamennyi igazság.

  2. uniohid said

    “Bizonyítékát adtuk a genetikai hasonlóság párválasztási kritériumának az amerikai népességben, de ennek az összefüggésnek lényegesen kisebb a jelentősége, mint az iskolai végzettség hasonlóságának ebben a mintában. Egyébként, a genetikai hasonlóság magyarázza az iskolai végzettség hasonlóságának legalább 10 %-át.” : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.