Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az agyunk ‘túlfogyasztása’ miatt gyengébbek az izmaink

Posted by Suggestor - 2014. május 31. szombat

Az evolúciós fejlődés során mi, emberek civilizációt és világuralmat alapítottunk, míg közeli rokonainknak, a csimpánzoknak, csak néhány megmaradt afrikai őserdő jutott. Vajon miért?

Mert izmokban gyengébbek, ‘agyilag’ erősebbek vagyunk.

A kutatók – a Sanghaji Institute for Computational Biology és a német Max Planck Institute-ról – azt mondják, hogy a génekben nehéz utolérni az evolúciós változásokat, amelyek a különleges emberi vonásokért felelősek, ezért inkább az emberi szövetekben található metabolitok (anyagcsere-termékek) evolúcióját kell vizsgálni.

“A metabolitok dinamikusabbak, mint a génkészlet, több információt nyújtanak arról, mi tesz bennünket emberré” – mondja Dr. Philipp Khaitovich (Sanghaj). “Közismert, hogy az emberi agy több energiát fogyaszt, mint bármelyik másik fajé, és mi kíváncsiak voltunk, mely metabolikus folyamatok révén teszi ezt.”

Kiderült, hogy az emberi agy metabolomja (metabolitjainak összessége) négyszer gyorsabban fejlődött az evolúció során, mint a csimpánzé. De ami még meglepőbb: az emberi izom még ennél is több metabolikus változáson ment keresztül, tízszer annyin, mint a csimpánzé!

A kutatók kíváncsiak voltak, hogy ez a sebesség az ember ülő életmódjának tudható-e be.Ezért makákó majmokat szűk zárt cellákban helyeztek el, és cukros-zsíros táplálékkal etették őket több héten át. De az életmód-váltás kevés változás okozott a makákók izmainak metabolomjában. Nem értették a kutatók, hogyan mehetett végbe a az emberi izmokban a metabolikus változás, amíg eszükbe nem jutott, hogy az összes többi főemlősnek – az ember kivételével – kivételes az izomereje. “Ezt a minden állatkerti ápoló számára közismert tényt azonban még sohasem tesztelte senki.”

Összegyűjtöttek csimpánzokat, makákókat, egyetemistákat és atlétákat, hogy húzóerőben vetélkedjenek. Minden igyekezet ellenére az embereket legyőzték a főemlősök: kétszer erősebbek voltak.

A kutatók feltételezése az, hogy “a rendkívüli gondolkodási képesség számára tartalékolja az energiát a test, azáltal, hogy gyengék az izmok. Metabolikusan kapcsolatban van egymással az agy és az izomzat.”

A tanulmány a PLOS Biology-ban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-05/p-ieo052114.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Az agyunk ‘túlfogyasztása’ miatt gyengébbek az izmaink”

  1. uniohid said

    ” Metabolikusan kapcsolatban van egymással az agy és az izomzat.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: