Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Rákmegelőzés zöld teával

Posted by Suggestor - 2014. június 1. vasárnap

Los Angeles Biomedical Research Institute (a Los Angeles Egyetem Orvosi Karához tartozó biomedikális kutatóintézet) megtalálta a magyarázatot arra, hogyan hat a zöld tea (és kivonatai) a ráksejtekre, hogyan csökkenti a daganat kockázatát, illetve lassítja a daganatos sejtek növekedését.

A Metabolomics című folyóiratban megjelent tanulmány beszámol arról, hogy az EGCG – a zöld tea aktív biológiai összetevője – megváltoztatta a hasnyálmirigy rák sejtek anyagcseréjét, azzal, hogy elnyomta a rákhoz kötődő enzim (LDHA) kifejeződését (expresszióját). Emellett, találtak a kutatók egy enzim-gátlót is – az oxamátot -, erről ismert volt, hogy csökkenti az LDHA aktivitását, amelyik ugyanolyan módon működik: megszakítja a hasnyálmirigy ráksejt anyagcseréjét.

“A tudósok azt hiszik, szükségük van a molekuláris mechanizmusra ahhoz, hogy kezelni tudják a rákot. Ez a kutatás bizonyítja, hogy megváltoztathatják a metabolikus rendszert és azzal hatással tudnak lenni a rákra” – mondta Wai Nang Lee, vezető kutató.

“Azzal, hogy megmagyarázzuk, hogyan előzi meg a zöld tea aktív összetevője a rákot, új utat nyitunk a rákkutatás előtt, rá fogunk jönni, hogy más táplálékok hogyan előzik meg a rákot vagy lassítják a növekedését.”

Kifinomult eszközökkel kimutatták, hogy az EGCG (a zöld tea összetevője) leállította a sejtanyagcsere hálózatban a folyadék egyenletes áramlását, ugyanúgy, ahogy azt az oxamát teszi, az ismert LDHA-gátló.

Ebből kiindulva, arra a következtetésre jutottak, hogy mind az EGCG, mind az oxamát csökkenti a rák kockázatát azzal, hogy elnyomja a rák metabolizmusában kritikus szerepet játszó enzim – az LDHA – aktivitását, felborítja a ráksejtek anyagcseréjének egyensúlyát.

“Egészen új módon nézünk az anyagcserére. Többé nem azt mondjuk, hogy bemegy a glükóz és kijön az energia. Már értjük, hogyan lehet felborítani a ráksejtek metabolizmusát, és meg tudjuk vizsgálni, miként tudjuk felhasználni ezt a tudást arra, hogy befolyásoljuk a rák lefolyását vagy megelőzzük a rákot” – magyarázza Dr. Lee.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-05/labr-seh053014.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.