Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az edzés megnöveli a bélbaktériumok változatosságát

Posted by Suggestor - 2014. június 10. kedd

Nagy jelentősége van a bélbaktériumok diverzitásának  a hosszú távú egészségre, mondja a szerző, Dr. Georgina Hold (Aberdeen University, UK), mert  baktériumok trilliói élnek a bélcsatornánkban, amelyeknek összetételétől függ, mennyi energiát tudunk kinyerni az elfogyasztott élelemből.

A mikrobióta (a bélbaktériumok összessége) kisebb változatosságát okolják a tudósok az elhízásért és más egészségproblémákért, a nagyobb változatosságot a kedvező anyagcsere-tulajdonságokkal és kedvező immunválasszal hozzák összefüggésbe.

A kutatók széklet- és vérmintákat elemeztek a bélbaktériumok változatosságának megállapítására. Három kísérleti csoportot hoztak létre: egyet professzionális rögbijátékosokból, egyet elit atlétákból, és egy kontrollcsoportot. A kontrollcsoportba olyan férfiakat válogattak be, akik egészségesek voltak és fizikailag és korban megegyeztek a rögbijátékosokkal. A kontrollcsoport résztvevőinek fele normális testtömeg-index-szel rendelkezett (25 vagy kevesebb), a másik fele magas BMI indexű volt (28 vagy több).

Valamennyien kitöltöttek egy étrendi kérdőívet, amelyben részletezték, milyen sokat és milyen gyakran ettek a 187 ételt felsoroló menüből a kérdezést megelőző négy hétben. Mindenkit megkérdeztek fizikai aktivitásának normál szintjéről is.

Bár az atlétáknak magas volt a kreatin kináz szintjük (enzim, amely  izom- vagy szövetsérülésre utal), mégis, az atlétáknak alacsonyabb volt a gyulladást jelző marker-szintjük, mint bármelyik férfinak a kontrollcsoportból. És lényegesen szélesebb választékkal rendelkeztek a bélmikrobákból, mint a kontrollcsoport bármelyik tagja, nem is szólva a magas BMI-vel rendelkezőkről.

Jóval több mikrobatípus élt a bélcsatornájukban: a magas BMI-vel rendelkezőknél 48 típussal, a normál testtömeg-indexűeknél 40 fajjal volt több az atlétáknak. Sokkal nagyobb arányban volt jelen például az Akkermansiaceae, amely egy olyan baktériumfaj, ami az elhízás és a metabolikus rendellenesség ellen hat.

Az étkezési szokások elemzése azt mutatta, hogy a rögbijátékosok minden élelmiszerből többet esznek, különösen sok fehérjét fogyasztanak (az energiabevitel 22 százalékát), szemben a kontrollcsoporttal, amelyik csak 15 – 16 százalékot fogyaszt.

A fehérje nagy részét a hús és húskészítmények tették ki a rögbijátékosoknál, de az atléták is sok fehérje-táplálékkiegészítőt szedtek, de lényegesen több gyümölcsöt és zöldséget és kevesebb snacket ettek, mint a kontrollcsoport tagjai.

“Kutatásunk kimutatta, hogy az edzés egy újabb jelentős tényező a bélbaktériumok és a szervezet immunitása és anyagcseréje közötti viszonyban – ahol az étrend játssza a főszerepet.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-06/bmj-ebd060614.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.