Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A fehér kenyér is jó valamire…

Posted by Suggestor - 2014. június 12. csütörtök

Az Amerikai Kémiai Társaság lapjában, a Journal of Agricultural and Food Chemistry (Mezőgazdasági és Élelmiszerkémiai folyóiratban) megjelent írás szerint a fehér kenyér, ez a sokszor kárhoztatott élelmiszer hasznos bélbaktériumok növekedését mozdítja elő a bélcsatornában. Ami még érdekesebb, arra is fény derült, hogy amikor a táplálék hatását vizsgáljuk a mikrobiomunkra (a bélcsatornában élő mikrobák összességére), a táplálék egészleges  hatását kell figyelembe venni, nem csupán az egyes összetevőkét.

Spanyol kutatók, Sonia González és munkatársai kiemelik, hogy a mikrobiomunk mennyire fontos szerepet játszik az egészségünkben. Ha egyes baktériumközösségek veszítenek a számukból, az ember hajlamossá válik a betegségre. A legalkalmasabb módja a baktériumközösségek egyensúlyban tartásának a táplálkozásunk.

Számtalan kutatás kereste eddig az egyes élelmiszerek közül melyek mozdítják elő a hasznos baktériumok szaporodását, megnézték az egyes rostok, probiotikumok hatását. De kevesen vizsgálták a polifenolok szerepét, amelyek pedig közönségesen jelen vannak sok mindenben, fűszerekben, teában, gyümölcsökben, zöldségekben, vagy akár azt, hogyan működnek együtt a polifenolok és a rostok a bélbaktériumok egyensúlyának megteremtésében.

González és csapata ezt a hiányt pótolta.

38 egészséges felnőttet kikérdeztek az étrendjükről, majd a kísérlet résztvevőinek székletmintájából kiderítették, milyen baktériumok népesítik be a bélcsatornájukat.

Elemzésük fényt derített arra, hogy a pektin, amely a citrusfélékben lévő vegyület, csökkenti néhány hasznos baktérium szintjét. Éppen ellenkezőleg, mint ahogy  az előző kutatások, amelyek egymagában vizsgálták a pektin hatását, megállapították.

González és munkatársai arra következtettek, hogy a pektin – a narancs más anyagaival együtt – okozza ezt a váratlan hatást.

Legújabb eredményük pedig az a meglepő dolog volt, hogy a fehér kenyértől szaporodnak a bélcsatornában a Lactobacillusok, ezek a fölöttébb hasznos baktériumok.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-06/acs-wbh061114.php

2 hozzászólás to “A fehér kenyér is jó valamire…”

  1. Suggestor said

    A Spanyol Tudomány- és Innováció-ügyi Minisztérium (Spanish Ministry of Science and Innovation) támogatta a kutatást. Ezt az egy információt lehet megtudni a kutatók hátteréről, az intézményi hátterüket soha nem említi az Amerikai Kémiai Társaság. Úgy, mintha saját ‘társasági’ embereik lennének…

  2. uniohid said

    Ki finanszírozta a “kutatást”? : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.