Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A napimádók ópiumfüggők lennének?

Posted by Suggestor - 2014. június 20. péntek

Az UV (ibolyántúli sugárzás) béta-endorfin* termelést vált ki az agyban, ami az ópiumfüggés tüneteit váltja ki az egerekben…

*béta-endorfin – ‘boldogsághormon’, az agyban termelődő neurotranszmitter, ami csökkenti a fájdalomérzetet a testben, és akár euforikus élményre is szert tehetünk általa

“Kutatásunk egy természetes módon létező jelutat talált a bőrben, mi által az UV sugárzás az agyban béta-endorfin keletkezését idézi elő, és az opiátokhoz hasonló hatást vált ki, beleértve a függést is” – mondja David E. Fisher, a Harvard Orvosegyetem bőrgyógyász professzora. “Ez lehet a magyarázat a ‘napimádók’ viselkedésére, ami a különféle bőrrák típusok rendületlen emelkedéséhez vezet.”

Voltak olyan kutatások, amelyek szoláriumba járó emberekről megállapították, hogy a rendszeresen szoláriumozókra jellemző a függő viselkedés. Például a gyakran szoláriumozó – valamiképp – meg tudja állapítani a különbséget, mikor alkalmaznak a barnító szalonban UV-sugarakat, és mikor nem.

A bőrünk természetes válasza az UV-sugárzásra egy POMC nevű fehérje termelése, ami egyebek között a melanin pigmentet, a bőrünket lebarnító színanyagot hozza létre. Ennek a fehérjének másik hatására termelődik a béta-endorfin a bőrben.

Ennek a kutatásnak az volt a célja, hogy kikutassa, az UV-sugárzás hatására létrejött béta-endorfin képes-e kiváltani opioid-hatást, például tud-e fájdalmat csökkenteni és képes-e függőséget okozni.

A kutatók egereken kísérleteztek: olyan napi UV-sugár dózisnak tették ki az egerek leborotvált hátát, amit egy ember 20-30 perc alatt délben kap a floridai napsütésben. (A dózis úgy volt kikalkulálva, hogy lebarnítsa, de ne égesse meg az állatot.)

A hat hétig tartó kísérlet alatt az első héten az állat vérének béta-endorfin szintje jelentősen nőtt, és a kísérleti idő alatt mindvégig emelkedett is maradt, és csak fokozatosan tért vissza a normál szintre – a ‘napozás’ befejezése után. A kontrollcsoportnál sokkal kevésbé voltak érzékenyek az UV-sugárzással kezelt állatok: minél magasabb volt az endorfin-szintjük, annál kevésbé érzékennyé váltak, fényre vagy hőmérséklet-változásra.

Ha naxolonnal kezelték őket – ami egy széles opioid-blokkoló -, az opioid-elvonás tünetei jelentkeztek az UV-sugárral kezelt állatoknál, remegés, fogcsattogtatás. Ezzel szemben a béta-endorfin génnel nem rendelkező egérnél nem volt semmilyen tünet vagy válasz UV-kezelésre.Ezzel bizonyosságot nyert, hogy az ibolyántúli sugárzás aktiválja az opioid-jelutat a bőrben.

“Lehetséges, hogy ez az ibolyántúli sugárzást kereső természetes mechanizmus az emlősök evolúciójának egy bizonyos szakaszában fejlődött ki, hozzájárulva a D-vitamin szintézishez. De ez a magatartás az UV-sugárzás rákkeltő kockázatát is hordozza. Ma már vannak olcsó, szájon át szedhető szerek, amelyek biztonságosabbak, és pontosabbak az egészséges D-vitamin szint fenntartásában” – jelentette ki Fisher professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-06/mgh-ubp061214.php

Reklámok

2 hozzászólás to “A napimádók ópiumfüggők lennének?”

 1. Suggestor said

  Vártam a reagálásokat. Hogy vitába száll majd valaki a tudóssal, aki eltiltja a napfénytől, és D-vitamin tablettára ítéli télen-nyáron.

  Kérem önöket, ne féljenek attól, hogy függővé válhatnak a napfénytől. A függőség természetes létezési módunk, elkerülhetetlen, ugyanúgy, ahogy függünk a Földtől, a tápláléktól, a víztől, a levegőtől. A bőrráktól való félelmünkben ne kerüljük el a napsütést,amelyre a természet ‘ítélt’ bennünket, mert mint a kutató is megjegyezte, valamikor az emlősök evolúciójában alakulhatott ki ez a napfénytől való függést okozó jóérzés (béta-endorfin), hogy kicsalogasson bennünket a napra, és beszereztesse velünk a napi betevő D-vitaminunkat.

  Persze, mértéket kell tartani. A mérték ismerete és megtartása fontos, úgy, ahogy más, az élethez szükséges javak használatához is.

  Ne napozzunk többet, ne együnk többet, ne eddzünk többet, ne aludjunk többet a szükségesnél. Valószínűleg ez a bölcsesség a hosszú élet titka.

  Egyébként: várom, mikor jelenik meg tudományos közlemény a környezetszennyezés, a napfény és a bőrrák kapcsolatáról. Mert mi más lehetne a bőrrák egyre gyakoribb előfordulása mögött?

  • uniohid said

   “… ne féljenek attól, hogy függővé válhatnak a napfénytől. A függőség természetes létezési módunk, elkerülhetetlen, ugyanúgy, ahogy függünk a Földtől, a tápláléktól, a víztől, a levegőtől. ” – Így !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s