Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az immunsejteket láthatatlanná tevő csatorna rejti

Posted by Suggestor - 2014. június 26. csütörtök

A különféle immunsejteknek rejtőzködniük kell egymás elől, hogy el ne pusztítsák egymást, de a mechanizmus, amellyel képesek elrejtőzni a ‘baráti tűz’ elől, mindeddig ismeretlen volt.

Az emberi immunrendszer nagyon komplex. Nagyszámú, különböző funkciójú immunsejt létezik, ők teszik ártalmatlanná a vírusokat, baktériumokat. Az immunrendszer része a természetes ölő sejt (Natural killer cells – NK sejtek), amelyek képesek felismerni és elpusztítani a tumorokat vagy azokat a sejteket, amelyeket vírus támadott meg. Az ölősejtek ilyenformán a szervezet saját, beteg sejtjei ellen harcolnak, eltávolítják őket, mielőtt bajt okozhatnának. Ez, persze, kockázattal jár. Más immunsejtek, a specifikus ölősejtek (CD8+ T -sejtek), amelyek fertőzés esetén szaporodnak el, szintén mutathatják a stressz tüneteit, és végezhetik a természetes ölősejtek áldozataként.

Az immunsejtek az interferont használják álcázásra

Az Eidgenössische Technische Hochschule Zürich – ETHZ – Zürichi Műszaki Egyetem – immunbiológusa, Annette Oxenius és csapata felfedezte, mi tartja vissza a természetes ölő sejteket attól, hogy elpusztítsák ‘másik ügyosztályról való kollégájukat’: az 1. típusú interferon, ami az egészséges T-sejtek (specifikus ölősejtek) felszínén levő receptorhoz kötődik, képes elrejteni a stressztüneteiket. Más szóval: úgy működik, mint egy álcázást biztosító csatorna, amely láthatatlanná teszi őket a természetes ölősejtek – NK-sejtek – számára. Ha a T-sejteknek nincsen receptora az 1. interferon számára, az NK-sejtek ‘levadásszák’ és elpusztítják őket.

A kutatók egerekkel kísérleteztek, megfertőzték őket kétféle vírussal. Ha az állatok T-sejtjeinek nem volt interferon receptora, nem csak a vírus-fertőzött sejteket pusztították el az NK-sejtek, de a fertőzés ellen harcoló T-sejteket is, ezzel meggyengítették a fertőzés elleni küzdelmet.

Úgy vizsgálták a mechanizmust, hogy olyan egereket használtak fel, amelyeknek hiányzott az 1 típusú interferon receptoruk, és amelyekben nem voltak jelen NK-sejtek (természetes ölősejtek). Ha nincsenek jelen a természetes ölősejtek, a T-sejtek szaporodnak, megérnek és fejlődnek – az interferon-kapcsolódás hiányában is. Az ETHZ kutatói azt is felfedezték, hogy ezek az érzékelő nélküli T-sejtek a felszínükön egy ‘azonosító jelzést’ alakítottak ki, amely abban a pillanatban kitette őket az NK-sejtek halálos fenyegetésének, mihelyt kontaktusba kerültek velük. Az interferon elnyomta az ‘azonosító jelzésnek’ a hatását. Ha nincs interferon, mert hiányzik hozzá a receptor, a sejt nagy mennyiségű stresszmolekulát termel, ami a pusztulását idézi elő.

Ez volna az autoimmun betegségek mechanizmusa is? – a kutatók a következő néhány évet ennek a kutatásával töltik.

Forrás:https://www.ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2014/06/tarnkappe-fuer-immunzellen.html

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: