Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A később szült nők tovább élnek

Posted by Suggestor - 2014. június 29. vasárnap

Azoknak a nőknek, akik később hozzák világra a gyermekeiket, nagyobb esélyük van késő öreg korig élni. A kutatást, amely ezt az összefüggést fölfedezte, a North American Menopause Society (Észak-Amerikai Menopauza Társaság) végezte.

A ‘Hosszú életű családokra irányuló vizsgálat’ adatait felhasználva, ez a kutatás annak legfelső – legidősebb – öt százalékát vette alapul (311 nőt). Az összes esetre (462 nőre) vonatkoztatva, a kutatók megállapították, hogy ha az anya idősebb korban szülte utolsó gyermekét – nevezetesen 33 év fölött -, akkor  kétszer akkora az esélye bekerülni a ‘matrónák’ körébe, mintha az utolsó gyermekét 29 éves korig megszüli.

Pontosabban, azok a nők, akik 33 és 37 éves kor között szülik utolsó gyermeküket, 2,08-szor esélyesebbek kivételesen idős kort megélni. (Ennél idősebb korban szült anyák esélye a hosszú életre valamivel kisebb: 1,92.)

Több előző kutatás hasonló megfigyelést tett. Például, a New England Centenarian Study azt hozta ki elemzéséből, hogy a 40 év után szült nőknek négyszer nagyobb az esélyük megérni a száz éves kort, mint kortársaiknak, akik az utolsó gyermeküket fiatalabb korban szülték.

Ebben a mostani kutatásban arra is felfigyeltek, hogy három vagy ennél több gyermek esetében az összefüggés az anya életkora és a későbbi hosszú élettartam között nem olyan erős. (Gyermektelen nőkre nem terjedt ki a vizsgálat.)

A szerzők szerint az a tény, hogy számos kutatás dokumentálta ugyanazt az összefüggést a szüléskor idősebb anyai életkor és a kivételesen hosszú élettartam között, bizonyíték a reproduktív fittség fennmaradása mellett, ami hozzájárul a hosszabb élettartamot kiváltó génvariánsok kiválasztásához.

“Ez a többszörösen dokumentált összefüggés megbízható. Arra hívja fel a figyelmet, hogy eredményeink további kutatást igényelnek: azonosítani kell a reproduktív fittség genetikai befolyásolását, mivel az  befolyásolja az öregedés ütemét és azzal együtt a korral összefüggő betegségekre való hajlamot” – állapította meg Margery Gass, a North American Menopause Society orvosigazgatója.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-06/tnam-whb062514.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s