Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A maláriával megfertőzött embernek megváltozik a testszaga

Posted by Suggestor - 2014. július 1. kedd

A malária parazitái megváltoztatják a megfertőzött ember testének szagát, hogy odavonzza a moszkitókat, és az sikerrel terjessze az utódaikat – mondják a Pennsylvania State University kutatói, akik azt remélik, sikerül a testszag alapján azonosítani a még tünetmentes, de már fertőző embereket.

A maláriafertőzés embert és állatot egyaránt érint, csak egy biztos dolog van, az, hogy a szúnyogok terjesztik. A maláriát terjesztő szúnyog vért szív, a vérrel együtt bejut a szervezetébe a parazita, a bélcsatornájában kialakul a parazita következő generációja, majd a moszkitó nyálmirigyébe vándorol, ahonnan a következő vérszíváskor egy újabb áldozat vérébe kerül.

“A maláriával megfertőzött egér sokkal vonzóbb a moszkitók számára, mint az egészséges egér” – állapítja meg Mark Mescher, entomológus professzor. “Mégpedig akkor a legvonzóbb, amikor a betegség a legfertőzőbb stádiumban van.”

“A megfertőzött, de még tünetmentes  egyén  képes átadni a fertőzést, ha nem kap kezelést, ezért lenne jó, ha képesek lennénk kiszűrni a fertőzötteket, mert könnyebben kontroll alatt tudnánk tartani a betegséget” – jelentette ki Consuelo De Moraes, aki szintén entomológus professzor.

Az egereken kísérletező tudósok azt tapasztalták, hogy a moszkitók a fertőzött egerekre szálltak, akkor is, amikor az egerek még tünetmentesek voltak.

Sikerült kimutatniuk, hogy több vegyület koncentrációját megváltoztatta a malária fertőzés az egerekben, ami hozzájárult a moszkitók oda vonzásához. Hogy kiderüljön, mi okozza valójában a vonzást a moszkitók számára: a széndioxid-termelés, a testhőmérséklet vagy a szag, a kutatók testszag-mintát vettek az egerektől. Így mutatták ki, hogy egyedül a testszag megváltozása változtatta meg a moszkitók viselkedését.

“A moszkitók nem szívesen hordozzák a malária parazitáját, mert az nekik sem jó. Valószínűleg a paraziták nemcsak az egereket manipulálják, hogy változtassák meg a szagukat, hanem a moszkitókat is, hogy vonzóbb legyen számukra a fertőzöttség szaga” – magyarázza De Moraes.

A heveny fertőzés tüneteire nem gyűlnek oda a moszkitók, de a javulás tünetei rendkívül vonzóak a számukra. Ez az a stádium, amikor a malária parazita átadása még  nagyban folyik.

Azokban a régiókban, ahol a maláriás fertőzés jelen van, jelentős számban vannak olyan fertőzött emberek, akiknek nincsenek tüneteik, de a fertőzés átadására képesek. A kutatók azt remélik, hogy azonosítani tudják ezeket a kezelésre szoruló embereket a szagprofil alapján.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-06/ps-mpm063014.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.