Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A gyors gyaloglás javít a Parkinson-betegek tünetein

Posted by Suggestor - 2014. július 4. péntek

Az enyhe vagy mérsékelt tüneteket a Parkinson-betegek élénk  sétával javítani tudják: jobb lesz a motoros funkciójuk*, a hangulatuk, a fittségük, csökken a fáradtságérzetük, a gondolkodási képességük sok tekintetben javul – számol be róla egy, a Neurology folyóiratban megjelent tanulmány.

*Motoros funkció: testi teljesítőképesség, mozgékonyság, koordinációs képesség

“Kutatásunk azt mutatja, hogy a gyaloglás biztonságos és könnyen elérhető módja a Parkinson-kór tünetei és a betegek életminőségének javítására” – mondja a tanulmány szerzője, Ergun Y.Uc, az Iowa-i Egyetem munkatársa.

A kutatásban 60 ember vett részt, akik pulzusmérővel felszerelve, mérsékelt intenzitással gyalogoltak hetente háromszor 45 percen át, hat hónapon keresztül. A gyaloglóknak mérték a motoros funkcióját, a fittségét, a hangulatát, a fáradékonyságát, emlékező- és gondolkodási képességeit.

Az átlagos gyaloglási sebesség 4.7 km volt óránként, ez mérsékelt intenzitású aerobik gyakorlatnak felel meg.

Az élénk gyaloglás 15 százalékkal javította a motoros funkciót és a személy hangulatát, a figyelem értékét 14 százalékkal növelte, a fáradékonyságot 11 százalékkal csökkentette. A motoros funkció teszten átlagosan 2,8 ponttal növelték a résztvevők teljesítményüket, ami már klinikailag jelentősnek számít.

“A mérsékelten beteg,  Parkinson-kórban szenvedő emberek, akiknél még nem jelentkezett a demencia (elbutulás), ezen felül képesek bot nélkül járni, biztonsággal követhetik az egészségeseknek ajánlott gyakorlatokat: 150 percet hetente, mérsékelt intenzitású aerobik tevékenységgel, és érezni fogják kedvező hatását” – jelentette ki Uc.

De a kapott eredményeket még szeretné megerősíteni egy véletlenszerű kiválasztással  összeállított csoporttal, amit majd egy kontrollcsoporttal hasonlítanak össze.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-07/aaon-bwm062514.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.