Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egyre karcsúsodik az emberi genom

Posted by Suggestor - 2014. július 5. szombat

Folyamatosan korrigálják a tudósok a fehérjét kódoló gének számát az emberi génkészletben: a kezdeti becslések 100 000-re tették, majd valamivel több, mint 20 000-re, ez a mostani becslés már csak 19 000 fehérjét kódoló (fehérjét termelő) génnel számol.

Alfonso Valencia, a Spanyol Nemzeti Rákkutató Központ alapkutatási részlegének aligazgatója – a Human Molecular Genetics folyóiratban megjelent írás egyik szerzője azt mondja, hogy ezeknek a fehérjét kódoló géneknek a 99 százaléka már 50 millió évvel ezelőtt, a főemlősök megjelenésekor létezett.

“Karcsúsodik az emberi genom” – jegyzi meg Valencia, a fehérjét kódoló gének számára utalva. “El sem tudtuk képzelni még néhány éve, hogy ilyen kevés számú gén alkothat egy ilyen komplex élőlényt.”

A kutatók több, mint 50 emberi szövetmintát elemezve állították fel az emberi fehérjék térképét, “abból a célból, hogy igazolják, valójában mely gének képesek fehérjét termelni.”

Kevesebb, mint tíz új gén választja el az egértől az embert

A kutatás alapján megfogalmazott feltételezésük, hogy a fehérjét kódoló emberi géneknek több, mint 90 százaléka több százmillió évre, a többsejtes szervezetek korára vezethető vissza, és 99 százalékuk eredete köthető a főemlősök megjelenésének 50 millió évvel ezelőtti korához.

“Eredményeink szerint az ember és a főemlősök közötti differencia – a gének és a fehérjék szintjén – nagyon kicsi” – magyarázza David Juan, az egyik kutató.

“Az új gének száma, amely az embert az egértől elválasztja (vagyis azok a gének, amelyek a főemlősöktől való elválásunk utáni evolúció eredményei), lehet, hogy a 10-et sem éri el.”

Ezzel szemben az eddig érvényes számításokban több, mint 500 volt az emberi gének száma, a főemlősöktől való elválásunktól számítva.

“A főemlősök közti fiziológiai és fejlettségi eltérések valószínűleg a gének szabályozásából adódnak, nem pedig a fehérjék alapfunkciójában végbe ment változásokból” – vonják le a kutatók a következtetést.

Az emberi komplexitás forrását nem a gének száma adja, hanem azok felhasználása. A fehérjékben bekövetkező változások ezreiről van szó, vagy a fehérjetermelés szabályozásáról a génkészlet nem-kódoló régiójában, ami az egész génkészlet 90 százalékát teszi ki.

Ez a kutatás közelebb hozza az emberi gének számát más fajokéhoz, például a Caenorhabditis elegans-hoz (a fonálféreghez), amelyik szemmel láthatóan kevésbé komplex lény, mint az ember.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-07/cndi-act070314.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.