Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kizárták a koraszülés, születési rendellenességek feltételezett fő okát, de a valódi okot még nem sikerült megtalálni

Posted by Suggestor - 2014. július 6. vasárnap

A Washington State University reproduktív biológusai kizárták azt az eddig uralkodó feltételezést, hogy az idősebb nőknek miért emelkedik meg a kockázatuk a koraszülésre és gyermeküknek fejlődési rendellenességekre.

A majd’ fél évszázados hipotézis azt mondta ki, hogy az első petesejtek, amelyek még a nő magzati stádiumában keletkeztek, jobb átkereszteződési* tulajdonsággal rendelkeznek. A nők, ahogy öregszenek, később keletkezett petesejtek érnek meg bennük, amelyek több hibás kromoszómával rendelkeznek, ez vezet több koraszüléshez és fejlődési rendellenességhez.

De a tényleges kromoszóma átkereszteződések több ezer petesejtben való megszámlálása után, a Washington State University kutatói megállapították, hogy a korán, még magzati állapotban keletkezett petesejtek nem különböztek a későbbiektől.

“Ha ennek a hipotézisnek igaza volna, sok abnormális sejtet kellene felfedeznünk a későbben bekövetkező terhességben” – mondja Ross Rowsey, az egyik kutató. “Elég nagy számú abnormális sejtet láttunk, de azok ugyanúgy előfordulnak korábbi, mint későbbi életkorban.”

A hibás kromoszómák, de főként a helytelen kromoszóma számok tehetők felelőssé a koraszülésekért és a vele született rendellenességekért, a Down-szindrómát is beleértve. (Ezek gyakorisága drámaian emelkedik az idősebben szült nőknél.)

“A nők életkora valószínűleg a legfontosabb rizikófaktora a genetikai betegségeknek” – jelentette ki Terry Hassold, reproduktív biológia professzor. “Mire egy nő eléri a negyvenes éveit, nagy valószínűséggel petesejtjeinek döntő többsége nem rendelkezik a megfelelő kromoszóma-számmal. És ha nem megfelelő a kromoszómaszám, vagy koraszülés következik be, vagy születési rendellenesség lesz a vége.”

Rowsey úgy tesztelte feltételezésüket, hogy több, mint 8000 – második trimeszterbeli magzatból származó – petesejtet vizsgált meg. (A vizsgálati anyag abortuszból származott.) Megnézte a kromoszóma átkereszteződéseket, megszámolta és elemezte a megoszlásukat. Rengetegféle variáció adódott, de a nők korával nem volt kapcsolatuk.

“Valami más tényező szól közbe. Az abnormális átkereszteződés nem magyarázza.”

A probléma az ovuláció előtti hosszú szakaszban keletkezhet vagy amikor a kromoszómák osztódnak az ovuláció alatt vagy a megtermékenyítéskor – vagy mind a három szakaszban. Rowsey nézete szerint a petesejt pihenési szakasza jöhet a leginkább számításba, amikor a fehérjék évtizedeken át nyugalomban vannak.

“Nem tudok túl sokat a fehérjék stabilitásáról, de nekem úgy tűnik, hogy egy fehérje 40 éven át változatlan maradjon, az nagyon valószínűtlen. Valóban érdekelne, mi megy közben végbe benne” – mondja Rowsey.

*a crossing over (más néven átkereszteződés), a genetikai rekombináció egy formája. A párt alkotó két kromoszóma, amelyek homológok (egyik az apai, másik az anyai példány) egy ponton megtörnek, majd újrakapcsolódnak, de már a fordított végükkel. Az átkereszteződés biztosítja a genetikai változatosságot. (Wikipédia)

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-07/wsu-wrr070214.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: