Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Cousteau kapitány unokája rekord víz alatti tartózkodása után újra a felszínen

Posted by Suggestor - 2014. július 7. hétfő

Fabien Cousteau, a híres francia oceanográfus, Jacques Cousteau unokája a felszínre emelkedett Florida Keys-nél a  tengerből, 2014. július 3-án, rekord hosszúságú víz alatt tartózkodás után. A 46 éves Fabien Cousteau – búvártársaival – a 18 méter mélyen a víz alatt levő Aquarius tengeri kutatólaboratóriumban töltötte az időt, ide merült le 31 nappal ezelőtt, június 1-én.

Az ifjabb Cousteau célja a rekord-beállítással az volt, hogy támogatókat – és támogatásokat – szerezzen az óceánok megmentésére.

“Ennek az expedíciónak a fő célja az, hogy annyi embert érjen el a világon, amennyit csak lehet, és felkeltse a jövő generációk érdeklődését az óceánok iránt, felkeltse a kíváncsiságukat, úgy, ahogyan a nagyapám idejében volt” – nyilatkozta Cousteau a sajtókonferencián.

A Cousteau-val együtt merülő tudóscsoport, a Massachusetts Institute of Technology és a Northeastern University kutatói, egymást váltották a víz alatti laboratóriumban, tanulmányozták a tenger életét. Az, hogy a víz alatt élhettek, lehetővé tette számukra naponta többszöri alkalommal, bármely időpontban a mintagyűjtést a közeli korallszirtről, és a tenger életének megfigyelését különleges körülmények között.

Az Aquarius légkondicionált, internet-csatlakozással, fürdőszobával, 6 fekhellyel ellátott, ablakokkal fölszerelt laboratórium, amely lehetőséget nyújt az óceáni élet 24 órán át való vizsgálatára.

Az előző víz alatt élési rekordot Fabien Cousteau nagyapja, Jacques Cousteau tartotta, 1963-ban 30 napot töltött körülbelül 9 méter mélységben, egy hasonló laboratóriumban a Vörös-tengerben.

Forrás: http://planetark.org/enviro-news/item/71808

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.