Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A sok ülés lecsökkenti a szervezet energiaforgalmát, rosszat tesz a fittségnek és a szívnek

Posted by Suggestor - 2014. július 8. kedd

Nemcsak az energiaforgalom lesz a sok üléstől rosszabb, hanem a kardiorespiratorikus (szív- és légzőszervi) fittség is. Hat órányi ülés annyira káros, amennyire hasznos 1 óra testedzés – mondják az UT Southwestern Medical Center kutatói.

A kutatók a fittség szintje, a napi testmozgás és az ülő magatartás közötti összefüggést vizsgálták, 2223 kísérleti személy adataira támaszkodva. (Az adatokat a Nemzeti Egészség- és Táplálkozási Vizsgálat felmérésből nyerték.)

Az ülő magatartás alacsony energiaforgalommal jár: bele tartozik az ülés, a gépjármű vezetés, a tévénézés, az olvasás és sok egyéb. Az ülő magatartás tartama – függetlenül attól, hogy végez-e valaki naponta testedzést – a szív és a légzőrendszeri fittség fontos meghatározója.

“Előző kutatások beszámoltak arról, hogy az ülő életmód a kardiovaszkuláris betegségek megnövekedett kockázatával jár, de hogy milyen mechanizmuson keresztül következik ez be, nem volt világos. Adatainkból arra lehet következtetni, hogy az ülő életmód az alacsonyabb fittség kockázatán keresztül hat, és hogy az ülés kerülésével a nap folyamán egy fontos stratégiát nyerünk, amivel növelhetjük fittségünket, javíthatjuk egészségünket – a rendszeres testedzésen kívül” – magyarázza Dr. Jarett Berry belgyógyász, a tanulmány szerzője.

A kutatás során elemezték a gyorsulásmérő adatait, amelyet a kísérleti személyek (12 – 49 évesig) vizsgálatánál kaptak, akiknek nem volt ezt megelőzően sem szívbetegségük, sem asztmájuk, sem sztrókjuk, emellett mérték napi fizikai aktivitásukat, illetve ülési idejüket. A fittségüket futópadon tesztelték. A nem, kor és testtömeg-index alapján illesztett adatok azt tükrözték, hogy 6 óra ülésnek a fittség szintjére olyan nagyságrendű – ellenkező előjelű – hatása van, mint 1 óra testedzésnek.

“Úgy találtuk, hogy amikor hosszú időn át ülünk, bármely mozgás jó hatással van a fittségünkre. Úgyhogy, ha ‘hozzá van ragasztva’ a munkájával az íróasztalhoz egy időre, gyakran váltson pozíciót, álljon fel, nyújtózkodjon, amíg gondolkozik, tegyen meg néhány lépést, miközben telefonál.”

Hogy aktív maradjon ülőmunka közben is, az UT Southwestern Egyetem preventív kardiológusa rövid sétát ajánl ebéd közben, és egyáltalán, nap közben, lépésmérő használatával a napi lépésszám mérésére, továbbá, hogy gyalog menjünk fel az emeletre lift helyett, és szervezzünk sétáló munkaértekezletet vagy cseréljük le az irodai karosszéket futópadra, ha lehet…

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-07/usmc-stm070714.php

Egy hozzászólás to “A sok ülés lecsökkenti a szervezet energiaforgalmát, rosszat tesz a fittségnek és a szívnek”

  1. uniohid said

    ” Hat órányi ülés annyira káros, amennyire hasznos 1 óra testedzés”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.