Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A fahéjjal leállítható a Parkinson-kór súlyosbodása

Posted by Suggestor - 2014. július 10. csütörtök

A Rush Egyetem orvosai felfedezték, hogy egy közönséges fűszer- és ízesítő növény, a fahéj képes visszafordítani a biológiai, sejtes és anatómiai változásokat, amelyek a Parkinson-kóros egér agyában végbe mentek.

“A fahéjat évszázadok óta széles körben használják, szerte a világon” – mondja Kalipada Pahan, a kutatás vezetője. “Ez a legbiztonságosabb módja a betegség progressziója leállításának a Parkinson-kóros betegeknél.”

“A fahéj a májban nátrium benzoáttá alakul át, ami egy FDA (Food and Drog Administration – élelmiszer- és gyógyszer hatóság) által engedélyezett gyógyszer, a máj metabolikus zavara, hiper-ammonémia esetén használják.”

Egyébként élelmiszer-tartósító szer is, kihasználva mikrobaölő tulajdonságait.

Az USA-ban kapható fahéj két változatban kerül forgalomba az országban: van  kínai fahéj – Cinnamonum cassia – és van valódi, ceyloni fahéj – Cinnamonum verum.

“Bár mind a két típus nátrium benzoáttá alakul át a májban, a tömegspektrométer analízis azt mutatja, hogy a ceyloni fahéj sokkal tisztább, mert a kínai fahéj kumarint is tartalmaz, ami a májra mérgező hatású vegyület.”

A kutatással kimutatták, hogy a szájon át bevitt, őrölt fahéj lebomlott nátrium benzoátra, ami bejutott az agyba, ott megállította a Parkin és a DJ-1 fehérjék csökkenését – amely csökkenés a Parkinson-kóros betegek agyában megy végbe.

A Parkin és a DJ-1 fehérjék leállításán  kívül a fahéj védi az idegsejteket, normalizálja a neurotranszmitter-szintet, javítja a motoros funkciót a Parkinson-kóros egerekben.

“Az a következő lépés, hogy klinikailag teszteljük az őrölt fahéjat Parkinson-kóros betegeken. Ha az egereken látott eredmények beigazolódnak az embereknél is, akkor nagy lépést tettünk előre ennek a romboló hatású neurodegeneratív betegségnek a kezelésében” – jelentette ki Dr. Pahan.

A Parkinson-kór egy lassan előrehaladó betegség, amely a közép-agyban levő sejtek egy kis területét, a substantia nigrát érinti. Ezek a sejtek fokozatosan degenerálódnak, csökken egy fontos kémiai jelátvivő anyag (neurotranszmitter), a dopamin mennyisége. A dopamin csökkenése idézi elő a Parkinson-kór tüneteit: a test egyik oldalán jelentkező remegést, a mozgás általános lelassulását, a láb nehezen mozgását, a lépés- vagy egyensúlyproblémákat. Környezeti mérgek hatását és genetikai okokat szoktak emlegetni,  amikor a betegség oka kerül szóba, – az okot valójában nem ismerik.

A Parkinson-kór 1,2 millió embert érint az Egyesült Államokban és Kanadában. Bár a betegek 15 százalékát 50 éves koruk előtt diagnosztizálják, mégis az öregkor betegségének tartják: 60 év fölött száz ember közül egyet érint a kór. Ez a betegség valamivel gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél.

Forrás: http://www.rush.edu/webapps/MEDREL/servlet/NewsRelease?id=1768

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: