Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az Amazonas őserdeje nem több, mint 2000 éves?

Posted by Suggestor - 2014. július 13. vasárnap

Az Amazonas-medence őserdei lehet, hogy füves rétek voltak, míg nedvesebb éghajlatra nem váltott a természet úgy 2000 évvel ezelőtt – erről számol be egy kutatás, amit John Carson vezetett (University of Reading, Anglia)

“A domináns ökoszisztéma sokkal inkább a szavanna volt, mintsem az esőerdő, amit most látunk” – mondja Carson.

A klímaváltozást feltehetőleg a Föld Nap körüli pályájának változása okozta, ez vezetett esősebb időjáráshoz, és az erdősüléshez 2000 évvel ezelőtt.

Kolumbusz érkezése után, 1492-ben az Európából behurcolt betegségek valószínűleg felgyorsították az erdők növekedését, mert kipusztították a területről a földet megművelő bennszülötteket.

A kutatók tanulmányozták azt az emberi kéz alkotta csatornát, amit a legutóbbi fakitermelés során tártak fel Bolíviában, egy kilométer hosszú, 4 méter széles és 3 méter mély árkot. Nagy mennyiségben találták meg füvek virágporát a közeli tó ősi üledékében, ami arra enged következtetni, hogy valaha a területet szavanna borította. Kukorica ültetvény nyomait is megtalálták, ami viszont földművelésre utal.

Az Amazonas-medencére úgy szoktunk gondolni, mint valami őseredeti, sűrű esőerdőre, amiben csak vadászó-gyűjtögető bennszülöttek laknak. Az utóbbi időben azonban a régészek úgy gondolták, hogy az erdő sűrűjében élő bennszülöttek kiirtottak egy-egy sávot maguknak, és azon a részen földet műveltek.

A PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) folyóiratban megjelent tanulmány most új elmélettel jelentkezett: több régióban egyáltalán nem is volt erdő.

“Ahelyett, hogy az erdőben élő emberek  vadászok-gyűjtögetők vagy erdőirtók lettek volna, ezek az Amazonas-menti népek 2500 – 500 éven át farmerek voltak.”

Carson szerint az Amazonas-medence déli egyötöde szavanna lehetett, amíg meg nem változott az éghajlat, a többit borította erdő. Az egyik tóban, a Laguna Granja-ban az erdő jellemző növényei csak mintegy ötszáz éve vették át a füvek pollenjeinek helyét az üledékben, ami az európaiak érkezésére utal.

A csatornákkal mi volt a céljuk, nem tudni. Lehettek akár védelmi, akár vízelvezető, akár vallási célúak.

Carson szerint az Amazóniai őserdő hozzájárulhatott például a kis jégkorszakhoz (1350-1850) azzal, hogy elnyelte az üvegház-gázokat a légkörből.

Michael Heckenberger, Amazonas-szakértő a Floridai Egyetemen, azt mondja, hogy ez a kutatás a bizonyíték arra, hogy az Amazonas-menti emberek ‘menedzselték’ a természetet. “Ezek a bennszülöttek által létrehozott rendszerek nagyon kifinomultak… Az Amazonas környékén 80 domesztikált vagy félig-domesztikált termesztett növényt találtak. Miközben Európában az időtájt körülbelül 6-féle növényt ültettek.”

Forrás:

2 hozzászólás to “Az Amazonas őserdeje nem több, mint 2000 éves?”

  1. gyuri said

    Aztán most még az őserdőirtást is meg lehet majd ideologizálni, a “vissza a kétezer évvel ezelőtti állapotot!” felkiáltással…

    • Sándor said

      Igen, nekem is úgy tűnik, hogy ez egy olyan kutatás, ami az erdőirtást igazolja. “Nem is olyan nagy baj, amit csinálnak, hiszen gyorsan átalakul a környezet, majd meggyógyítja magát.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.