Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az idősebbek kétszer annyira hajlamosak ‘elterelődni’

Posted by Suggestor - 2014. július 15. kedd

Rontja az idősebbek emlékezését és más kognitív folyamatait a környezeti zavarás, például az oda nem tartozó beszéd vagy leírt szó – mondják a Rice és a Johns Hopkins Egyetem kutatói. Más kutatások is arra jutottak, hogy az idősebbek emlékezését elterelik, rontják a korábbi hasonló események, de ez a kutatás  a környezet zavaró hatását mutatja be meggyőzően.

A memória pontossága és a gondolkodási folyamatok sebessége romlik a korral. Az idősebbeknek dupla annyiszor ‘tolakodott be’ az emlékei közé irreleváns (nem oda tartozó) emlék, és kétszer lassabban képesek gondolkodni, ha elterelő információ van jelen.

102 fiatal (18 – 32 éves) és 60 (64 – 82 éves) embert teszteltek a kutatók memória- és kognitív feladatsorokon. Amikor egy szavakból álló listára kellett visszaemlékezni, a fiatalok 81 százalékos pontossággal emlékeztek, az idősek 67 százalékos pontossággal. Ha irreleváns szavakat is beletettek, amelyeket figyelmen kívül kellett hagyni, a fiatal csoport emlékezésének pontossága 74 százalékra, míg az időseké 46 százalékra csökkent.

“Szinte bármilyen típusú memóriateszt az emlékezőképesség hanyatlását mutatja már 25 éves kortól” – mondja Randi Martin, a Rice Egyetem pszichológia professzora. “De a környezeti zavaró tényezők hatása nagyobb az idősekre, mint a fiatal felnőttekre.”

Forrás: http://news.rice.edu/2014/07/14/older-adults-nearly-twice-as-likely-to-have-memories-affected-by-environmental-distractions-2/

Egy hozzászólás to “Az idősebbek kétszer annyira hajlamosak ‘elterelődni’”

  1. uniohid said

    “…ha elterelő információ van jelen.” – SAJNOS, így van. 😦

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.