Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Beszélgetőtársat a nagymamának

Posted by Suggestor - 2014. július 16. szerda

Játékszerekkel megelőzhető a mentális hanyatlás?

Az inforádió.hu-tól vettük át a hírt

Egyre népszerűbbek a beszélő babák az egyedül élő idős japánok körében. A játékszerekkel talán a mentális hanyatlás is megelőzhető egyes szakemberek szerint.

Ötéves kisfiúra hasonlító babát fejlesztett ki a Partners nevű tokiói székhelyű játékgyár. A Beszélő Makun (Oshaberi Makun) nevű baba felismer egyes szavakat és néhány választ is ad, amelyeket egy ötéves kisfiú hangján rögzítettek.

Makun összesen 19 különböző “beszélgetésre” képes. Ha monológ üzemmódra állítják, 20-30 percenként magától megszólal és olyanokat mond, hogy “Nagyon szeretlek”, “Légy szíves, simogasd meg a hajamat!” vagy “Fogd meg a kezemet!” – közölte a gyártó.

Egyes szakemberek elismerték, hogy a baba jelenléte előnyösen hat a magányos idős emberek elmeállapotára. “Szavak kimondásával stimulálható a legkönnyebben az agy. Jobb lenne más emberekkel beszélgetni, ám a baba jó megoldás lehet azoknak, akik ezt nem tudják elég gyakran megtenni” – vélte Jonejama Kimihiro neurológus, író.

Más japán gyártók babái közt van, amelyik ötven dalt tud elénekelni, egy másik nevén vagy becenevén szólítja a gazdáját. A cégek képviselői szerint az idősek gyakran gyermekeiktől kapják a babát, mert messze laknak és nem tudják őket elég sűrűn látogatni.

A japán kormány egy 2011-es felmérése kimutatta, hogy a hatvanéves vagy annál idősebb, egyedül élő nők 22 százaléka, a férfiak 28,8 százaléka legfeljebb két-három naponta egyszer tud beszélgetni másokkal és ebbe beletartozik a telefonálás és az sms-ezés is.

Forrás: http://inforadio.hu/hir/eletmod/hir-652321

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.