Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kihasználni a parkok gyógyító erejét

Posted by Suggestor - 2014. július 16. szerda

Azok a gondozó intézmények, ahol kert van, ígéretes előnyökkel rendelkeznek a végleges memóriavesztésben  szenvedő páciensek gyógyításában – jelezték a University of Exeter orvoskutatói.

17 kutatási anyag tanulmányozásából szűrték le azt, hogy a szabad környezet előmozdítja a megnyugvást, a relaxációt, tevékenységre serkent és csökkenti a betegek izgatottságát.

A parkokban ki lehet alakítani olyan helyeket, ahol a látogatókkal közös tevékenységre kerülhet sor, amely stimulálhatja a betegek memóriáját, emellett a családoknak és az egészségügyi személyzetnek is kikapcsolódást nyújt.

A demencia nagy teher a társadalmon, a kutatások szerint 7,7 millió új esetet diagnosztizálnak évente. Az idős, demenciával vagy demenciás tünetekkel küszködő betegeknek csaknem a fele gondozó otthonokban él.

A kutatásvezető, Rebecca Whear ezt mondja:

“Egyre fokozódik az érdeklődés a demencia tüneteinek gyógyszer nélküli kezelése iránt. A demenciás betegek számára a kert az érzékszervek stimulálását jelenti és egy olyan környezetet, amely emlékeket idéz. Nemcsak arra ad lehetőséget, hogy megnyugtató környezetben pihenjenek, de visszahozza a szokásokat és azokat a tevékenységeket, amelyekben örömük telt a múltban.”

De arra is rámutatnak a kutatók, hogy ezt a kutatási területet még jóformán alig tanulmányozták a tudósok, a politikusok pedig, akik intézkedéseket hozhatnának, alulértékelik.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-07/uoe-srh071114.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.