Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nincs minden veszve, ha megöregszel: jobban gazdálkodnak a kognitív készleteikkel az idősek

Posted by Suggestor - 2014. július 17. csütörtök

Idős korban minden kétséget kizáróan hanyatlik a memória, egyre nehezebb emlékezni a nevekre, dátumokra, hosszabb ideig tart, amíg kimondjuk a helyes választ a kérdésre.

De nem lesz minden sokkal rosszabb, amikor eljön az öregség: három tanulmány is reményt nyújt a megöregedéshez a Perspectives in Psychological Science folyóiratban.

A motiváció és a kikristályosodott tudás például kisegítheti az öregedő elmét.

Sok idős ember kiválóan elboldogul a hétköznapi életben, noha laboratóriumi tesztek bizonyítják a korral járó memória- és tanulási hanyatlásukat. Thomas Hess pszichológus (North Carolina State University) erre tud egy magyarázatot: a motivációt, amellyel szelektíven választunk a feladatok közül, azt választjuk ki, amelyik  felkelti az érdeklődésünket.

A különféle feladatok vállalásának kognitív terhe az öregedéssel növekszik, és az idősödő felnőttek kevésbé motiváltak arra, hogy olyan feladatokra vállalkozzanak, amely nem fontos számukra, erre nem pazarolják korlátozott (kognitív) tartalékaikat. És ezzel a ‘feladatok közötti válogatással’ javítják a teljesítményüket azokban a feladatokban, amelyeket felvállalnak. Itt keresendő a laboratóriumi és az életbeli teljesítmények közötti eltérés oka.

Az úgynevezett epizodikus memória, vagyis életünk eseményeinek emlékei is elhalványulnak az idő múlásával, de az általános tudás, amelyet belőlük nyertünk, nem tűnik el. A Duke University kutatói (Sharda Umanath és Elizabeth Marsh) bizonyítékot találtak arra, hogy az idősebbek a már régebben megszerzett tudást használják fel arra, hogy kitöltsék az epizodikus memória ‘lyukait’, kiegészítsék a hiányzó részeket. Igaz, hogy a korábbi tudás birtokában nehezebb újat tanulni, mert gátolja a régi információ, de egyúttal meg is óvja az időseket attól, hogy új, de téves információt tanuljanak meg helyette.

Az öregeket behálózzák a csalók?

Nem szükségszerűen. Népszerű írók és tudósok gyakran figyelmeztetnek, hogy bizonyos kognitív sajátosságok miatt az idősek különösen hajlamosak csalók csapdájába esni. A University of Waterloo (Kanada) kutatói – felhasználva a rendelkezésre álló adatokat – megvizsgálták, vajon a fogyasztókat érintő csalások gyakoribbak-e az idősek körében. Bár kevés az adat, amely közvetlen választ adhatna erre a kérdésre, a létező kutatásokból arra lehet következtetni, hogy talán inkább kevésbé gyakran lesznek áldozatai csalásoknak, mint más korcsoportok. Ezért a kutatók amellett érvelnek, hogy valamennyi fogyasztót, bármely korcsoportból való is, egyaránt meg kell védeni.

Forrás: http://www.psychologicalscience.org/index.php/news/releases/seeing-the-glass-as-half-full-taking-a-new-look-at-cognition-and-aging.html

Egy hozzászólás to “Nincs minden veszve, ha megöregszel: jobban gazdálkodnak a kognitív készleteikkel az idősek”

  1. uniohid said

    Nem vigasz hanem igaz:
    “A motiváció és a kikristályosodott tudás például kisegítheti az öregedő elmét.” : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.