Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tengeri állatok nemcsak megeszik, be is lélegzik a mikroszkopikus műanyagokat

Posted by Suggestor - 2014. július 20. vasárnap

Az apró műanyag részecskéket nem csak a táplálékukkal együtt fogyasztják el a tengeri állatok, de a légzőrendszerükbe is bejut a kopoltyúikon keresztül, állapították meg a University of Exeter kutatói.

Sőt, azt is kiderítették, hogy ha ez utóbbi módon kerül be a szervezetükbe, hatszor annyi idő kell az idegen anyagnak a szervezetük elhagyásához, mint ha elfogyasztották volna.

“Több, a mikroszkopikus méretű műanyagokkal foglalkozó kutatás csak az elfogyasztást veszi tekintetbe, mint a felvétel módját. Mi kimutattuk a parti rákokon, de ugyanez igaz más rákfélékre, a kagylókra és a halakra is, egyszerűen azért, mert kopoltyú-szerűséggel folyik a gázcseréjük, ezért  a légzőrendszerükön keresztül is bejutnak a műanyagok” – jelentette ki Dr. Andrew Watts, vezető szerző.

“Ökológiai szempontból ez lényeges, mert ha hosszabb időn át az állatok szervezetében marad a műanyag, nagyobb a kockázata annak, hogy bekerül a táplálékláncba.”

A kutatók fluoreszkáló anyaggal megjelölték a polisztirol gömböcskéket, hogy kimutassák, a közönséges parti rák szöveteiben benne marad a műanyag. A legtöbb gömb a tápcsatorna elülső részében, a szőrszál-szerű kitüremkedésekhez ragadt hozzá.

A műanyag az életünk részévé vált, mondja a kutató. 1950-ben 1,7 millió tonnát, 2013-ban már 288 millió tonnát használtunk fel belőle, aminek 40 százaléka csomagolóanyag. Úgy számítják, hogy ebből 11 millió tonna csomagolóanyag a tengerekbe kerül, ahol a hullámok, a hő és az UV-sugárzás hatására elaprózódik, így keletkezik a mikroplasztik – ez az 5 milliméternél kisebb műanyag részecske.

“Ennek megoldása az ember dolga. Mi raktuk oda azt a műanyagot, igaz, hogy többnyire véletlenül, de akkor is, ez a mi problémánk. A legjobb megoldás az, ha csökkentjük a plasztikfüggőségünket.  A régi nóta: csökkenteni, újra felhasználni, az anyagot hasznosítani.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-07/uoe-mwf071814.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s