Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kezdetben az anyai gondoskodás fejleszti a kicsi agyát

Posted by Suggestor - 2014. július 21. hétfő

Ahogyan szoptatja, melengeti, védi, dédelgeti az anya a kicsinyét, úgy fejlődik annak az agya – számoltak be 100 órás videofelvétellel és a kölykök agyáról készült felvételekkel a témáról a New York University School of Medicine kutatói.

Bár a tudósok már évtizedek óta tudják, hogy az anya-gyermek kapcsolat hatással van az idegfejlődésre, ez az első alkalom, hogy kimutatták, a természetes anyai gondoskodás: a fészek melege, az anyai táplálás és dédelgetés az, ami fontos a születés utáni agyfejlődésben.

A neves Current Biology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az emlősök agyfejlődésének kezdeti szakaszában a lassú hullámú jelek elektromos mintázata nagyon hasonló a patkányoknál és a meditáló vagy alvó-álmodó embernél, illetve  az erősen fókuszált figyelem állapotában.

Az emlősöknél az élet korai szakaszában (patkányoknál ez 12 és 20 nap között van) alakulnak ki a neurális kommunikáció állandó idegi kapcsolatai, ekkor mielinizálódik egyre több idegvégződés, ami felgyorsítja a jelátvitelt.

“Kutatásunkból kiderül, hogy az emlősöknél az anya érzékszervi stimulációja alakítja a kicsinye fejlődő agyát. Kutatásunk segít meghatározni azt a szerepet is, amit az anyai gondoskodás betölt az egészséges agyfejlődésben, beavat bennünket abba, mit jelent az ‘anyaság'” – mondja Regina Sullivan neurobiológus professzor, a kutatás vezetője.

Arra is érdemes felfigyelni, milyen differenciák vannak az anyák kicsinyeikről való gondoskodásának módjában, ami egyebek mellett választ adhat a kicsik társas viselkedésének széles skálájára, mondja a professzor.

A kutatás folyamán féltucat anyapatkányt és kölykeiket (többnyire egy tucatnyi kölykük van) figyelték meg és vették videóra. Minden egyes alomból egy kölyköt kiválasztottak, felszerelték miniatűr jeladóval, az agyhoz közel, hogy felvegye az elektromos jeleket. A megfigyelések és a felvételek azt mutatják, hogy amikor az anya egy időre elhagyta a kölyköket, a kölykök agykérgi elektromos aktivitása 50 – 100 százalékkal megugrott, és az agyhullámok rendszertelenné, deszinkronizálttá váltak. A kutatók szerint az ilyen deszinkronizációs periódusok kulcsfontosságúak az egészséges agyfejlődéshez, a különböző agyterületek egymással való kommunikációjához.

A kölykök szopáskor lenyugodtak, agyhullámaik lelassultak, szinkronizálódtak, tisztán azonosíthatók voltak az elektromos jelek. Ekkor a  lassú hullámú aktivitás 30 százalékkal megnőtt az agyukban, a magasabb frekvenciák 30 százalékkal csökkentek.

Szoptatás közben elektromos aktivitás kitöréseket észleltek a kölyköknél, kétszer-ötször erősebbet az azt megelőző aktivitásnál. Ugyanilyen, csak még erősebb kiugrásokat észleltek a kölyköknél, amikor az anyjuk nyalogatta őket.

Ezek az aktivitás-kitörések rohamosan csökkentek az elválasztás folyamán, ahogy a kölykök egyre önállóbbak lettek, végül elhagyták a fészket és önállóan kerestek táplálékot.

Sullivan professzor és munkatársai olyan kísérleteket terveznek a jövőben, amely az anya viselkedésének variációi szerint vizsgálja a kölykök agyfejlődését. Remélik, sikerül diagnosztikai és terápiás eszközt kifejleszteni, amivel segíteni tudnak olyan embereken, akik csecsemőkorban visszamaradtak az agyfejlődésben.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-07/nlmc-mns071714.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.