Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az arc fizikai jellemzői meghatározzák, hogy hajlamos-e egy férfi a hazugságra és a csalásra?

Posted by Suggestor - 2014. július 27. vasárnap

A tárgyalófelek egymás arcát figyelve könnyen megállapíthatják a feszült arckifejezésből, a tettetett mosolyból az etikailag megkérdőjelezhető viselkedést.

A University of  Wisconsin-Milwaukee kutatói ennél messzebb mennek, azt állítják: az arc struktúrája, arányai, ami egy állandó fizikai jellegzetesség,  előrejelzik az etikátlan magatartásra való hajlamot.

Teszik ezt annak ellenére, hogy a tudományos konszenzus már egyszer elvetette, hogy a genetikailag determinált fizikai vonások megbízható előrejelzői lennének az immorális szándéknak vagy cselekedetnek.

A kutatók kimutatják, hogy lehetséges olyan genetikailag meghatározott fizikai jellemző, amely kapcsolatban van az etikátlan viselkedéssel, amennyiben evolúciós szempontból pozitív  tulajdonsághoz kötött.

Pontosabban:  a kutatás szerint az arc magasságához képest  szélesebb arcú férfiakakik nem mellékesen, erősnek, férfiasnak  érzik magukat – nagyobb valószínűséggel hajlamosak kifejezetten becsapni tárgyalópartnerüket és képesek csalni a saját anyagi hasznukra.

Az arc méretei  kapcsolatban vannak az evolúció által preferált tulajdonságokkal: a széles arc, ami  a férfias erő, a dominancia, az agresszivitás, a hatalom érzetének jele, ami  kiemelt szerephez jut a párválasztásban, éppen ez  jár együtt az  etikátlan viselkedés  valószínűségével.

Egy statikus fizikai tulajdonság, mint az arc szélessége a magasságához képest, ami az evolúció szempontjából pozitív tulajdonságot hordoz, megbízható előrejelzője az immorális cselekedetnek.

A kutatás első részében megmérték a kísérleti személyek arcának arányait, majd tárgyalás következett, amelyben a kutatók megvizsgálták a tárgyalási ‘átverés’  mértékét.

A kutatás második részében az arc arányai mellett mérték az általános hatalom-érzést is, és lehetőséget adtak a résztvevőknek a csalásra,  saját anyagi haszonszerzés céljából.

Mindkét esetben megállapították, hogy az arc szélessége –  a hatalomérzeten keresztül – befolyásolta a csalást.

Azok a személyek, akik hatalmasnak érzik magukat, egocentrikusan gondolkodnak és viselkednek, és a hatalomhoz gyakran kapcsolódik agresszív viselkedés, mondják a kutatók.

A széles arcú férfiak hatalomérzése befolyásolja etikai ítéletüket és viselkedésüket. Az a férfi, aki hatalmasnak érzi magát, sokkal hajlamosabb a saját érdeke szerint viselkedni, és kevéssé  korlátozzák a társadalmi normák vagy aggályok. Az általános hatalomérzet pedig közvetlenül kötődik az etikátlan viselkedéshez, csaláshoz.

A nők arcarányai nem mutattak összefüggést az etikátlan viselkedéssel, a hatalomérzethez való kapcsolatuk későbbi kutatás tárgya lesz.

Forrás: http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/early/2011/06/29/rspb.2011.1193.long

 

 

Hírdetés

6 hozzászólás a “Az arc fizikai jellemzői meghatározzák, hogy hajlamos-e egy férfi a hazugságra és a csalásra?”

  1. Névtelen said

    Szerintem megtévesztő a cím. Nem az arc fizikai jellemzői határozzák meg, hogy valaki hazudós lesz-e, inkább párhuzamba állítható a kettő. De érdekes.

  2. uniohid said

    “A nők arcarányai nem mutattak összefüggést az etikátlan viselkedéssel…” – Ez most diszkrimináció a – lám – korlátlan lehetőségek hazájában? : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: