Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha úgy hiszi egy asztmás ember, hogy irritáló szagot érez, beszűkülnek a légutai

Posted by Suggestor - 2014. július 28. hétfő

Az asztmát a légutak gyulladása és beszűkülése jellemzi, egy olyan válaszreakció, amit por, pollen, irritáló vegyi anyagok (pl. dohányfüst) váltanak ki. A betegség tünetei: a köhögés, zihálás, légszomj, a tüdő teltségének érzete. Az USA-ban 25 millió ember szenved asztmában.

A betegek  – és az orvosok szerint is – bizonyos illatok, parfümök, illatosított kozmetikumok kiválthatják az asztma tüneteit.

A Monell Vegyi Anyag-érzékelés Kutatóközpontjának tudósai feltételezték, hogy egy illatanyag, amit károsnak, asztmát kiváltónak vélnek a betegek, képes kiváltani ugyanazokat a tüneteket, még ha ártalmatlan is, ha nem is tartalmaz irritáló szaganyagot.

A team úgy vélte, hogy a szag-expozíció miatti  szorongás hozzájárul a tünetek kialakulásához.

Nem az, amit szagol, hanem amit gondol, hogy szagol, az volt ártalmas – mondják a kutatók.

17, közepesen súlyos asztmában szenvedőt  tettek ki 15 percre kísérletképpen feniletil alkohol hatásának, amelynek rózsaillata van, és ’tisztának’ tartják, nem rendelkezik fiziológiailag irritáló elemekkel.

A feniletil expozíció előtt 8 embernek azt mondták, hogy terápiás hatása van a szernek, míg 9 emberrel azt közölték, enyhe légúti problémát okozhat.

Azoknál az embereknél, akik káros anyagra számítottak, 24 órán túl fennálló légúti gyulladást okozott a feniletil alkohol, míg a terápiás szerre számító személyeknél ez nem következett be.

A kutatók úgy vélik, ez igazolja feltételezésüket:  az illatanyagok hatását az asztmás személyre az elvárás, hogy káros lehet,  befolyásolja, nem pedig magának az anyagnak ártalmas volta.

“Az asztmások gyakran aggódnak a szagok és az illatok miatt. Amikor azt várjuk, hogy egy szag ártalmas, a testünk úgy reagál, mintha valóban ártalmas volna. Meg kell érteniük a pácienseknek is, és az orvosoknak is, a szagokkal kapcsolatos elvárások hogyan befolyásolják a tüneteket” –  foglalta össze Cristina Jaén fiziológus, a kutatás vezetője.

Forrás:  http://www.medicalnewstoday.com/articles/280049.php

 

Hírdetés

2 hozzászólás a “Ha úgy hiszi egy asztmás ember, hogy irritáló szagot érez, beszűkülnek a légutai”

  1. Sándor said

    Igen, ezt saját tapasztalatból is megerősíthetem. Könnyű erre azt mondani, hogy hipochondria, de aki tudja, hogy milyen az asztma, az megértőbb ebben a kérdésben. Az asztmás fulladásérzés a világon a legrosszabb, nem kívánom senkinek sem.

  2. uniohid said

    “Az asztmások gyakran aggódnak a szagok és az illatok miatt. Amikor azt várjuk, hogy egy szag ártalmas, a testünk úgy reagál, mintha valóban ártalmas volna.” – !!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: