Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szociális – társas – képességeinkre épülhet az általános intelligenciánk

Posted by Suggestor - 2014. július 30. szerda

A Brain (Agy) című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az agyterületek, amelyek a szociális funkcionáláshoz szükségesek, az általános és az érzelmi intelligenciának is létfontosságú területei. Ez megerősíti azt a nézetet, hogy az általános intelligenciánk az életünk érzelmi és szociális, társas összefüggéseire épül.

A szociálpszichológia mutatott rá, hogy az ember intellektuális funkciói a hétköznapi élet szociális kapcsolataiból erednek. 

“Az életünk kezdetétől fogva mindnyájan szociális kapcsolatainktól függünk” – magyarázza Aron Barbey, az idegtudomány professzora az Illinois Egyetemen, aki a nemzetközi teamet vezette. “Függünk azoktól, akik szeretnek minket, gondoskodnak rólunk, amikor tehetetlenek vagyunk.”

A kölcsönös szociális függés tovább folytatódik felnőtt korban, és egész életünkön át fontos marad.

“A barátaink és a családunk megmondják nekünk, amikor hibázunk, és gyakran megmentenek bennünket.  Ezért helyes az elképzelés, hogy a szociális kapcsolataink megteremtése, fenntartása és a társadalom világában navigálás – nem másodlagos intellektuális funkcionálás. Az intelligencia az emberi élet központi viszonylataiból ered, szoros kapcsolatban a szociális és emocionális (érzelmi) képességekkel.

A kutatás során 144 fejsérülést szenvedett vietnami veteránt vizsgáltak CT-vel, és gondosan kidolgozott – az intellektuális, érzelmi és szociális képességeket felmérő – tesztekkel,  hogy feltérképezzék minden egyes személynél az érintett agyterületet, és végül összeállítsák az agy térképét.

Korábbi kutatásaikból tudták, hogy a homloklebeny, a fali lebeny és a halántéklebeny az általános és az érzelmi intelligencia központja, és most a szociális problémamegoldás (családi, barátok közötti, munkatársak közötti konfliktus)  központját itt találták meg. (Azzal a különbséggel, hogy a szociális konfliktusok megoldása csak a bal félteke fali és a halántéklebenyében, de a bal- és jobb félteke homloklebenyében zajlott.)

A szociális kapcsolatok terén való ügyesség  ugyan nem volt azonos az  általános  és az érzelmi intelligencia hálózatával, de sok volt vele az átfedés.

“Ez azt bizonyítja, hogy létezik egy integrált  információ feldolgozó rendszer az agyunkban, és a szociális problémamegoldás ugyanazokat a mechanizmusokat követi, mint az általános és az érzelmi intelligencia. Az intelligencia nagy mértékben függ az érzelmi és a szociális képességektől. Úgy kell gondolnunk az intelligenciára, mint valami integrált rendszerre, nem szabad élesen külön választani a kogníciót, az emóciót és a szociális képességet.”

“Hiszen az életünk alapvetően társadalmi – szociális -, legfőbb törekvésünk, hogy megértsünk másokat, és  megoldjuk a szociális konfliktusainkat. És a kutatásunkból arra lehet következtetni, hogy intelligenciánk architektúrája, építménye alapjaiban szintén társadalmi jellegű.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-07/uoia-tst072914.php

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.