Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az arc feminizálódása az együttműködés és a kevésbé agresszív viselkedés külső jele

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 2. szombat

Ötvenezer év fejlődése a tesztoszteron szint észrevehető csökkenésével járt. A mai, modern ember kétszázezer évvel ezelőtt bukkant fel, de csak ötvenezer éve rendelkezik fejlett eszközökkel és művészettel.

A Current Anthropology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az emberi koponya változása a tesztoszteron szint csökkenését mutatja, éppen abban az időben, amikor kibontakozott az emberi kultúra.

Valószínűleg együtt fejlődött ki a kooperatívabb viselkedés a technikai innováció modern emberének viselkedésével, a művészetekkel  és a kultúrák megismerésével és átvételével, cseréjével” – mondja Robert Cieri, a vezető szerző.

A kutatás, amely 1400 ősi, illetve modern koponya mérésén alapul, amellett érvel, hogy az emberi társadalom fejlődését mutatja, hogy toleránsabbak lettek egymással az emberek, ami egy kicsivel kevesebb tesztoszteront igényelt.

Ezzel együtt a kiugró szemöldök eltűnt és kerekebb lett a fej. Ezek a változások közvetlenül a tesztoszteron szinthez köthetők, mondja a Duke Egyetem antropológusa.

A kutatók előtt ismert volt – a szibériai róka tenyésztésének tapasztalataiból -, hogy a rókák a szelektív tenyésztés eredményeként egyre kevésbé agresszíven viselkedtek, és egyre ‘kölykösebb’ lett a pofácskájuk.

De két főemlős-fajt is fölhoznak példának: a csimpánzot és a bonobót. A két faj különbözőképpen fejlődik, a stresszre is eltérően reagál. A hím csimpánzok tesztoszteron szintje erősen megemelkedik pubertás korban, míg a bonobóké nem. A bonobók akkor sem termelnek több tesztoszteront, ha stressz éri őket, ellentétben a csimpánzokkal, ellenben több kortizol stresszhormont termelnek. A két faj szociális interakciói alapjaiban térnek el egymástól.

“Nehéz kiugró szemöldököt találni egy bonobón.”

Cieri összehasonlította a szemöldökcsontot, az arcformát és a koponya belső terjedelmét 13 nyolcvanezer éves, 41 tízezer és harmincnyolc ezer év közötti koponyával, valamint egy  huszadik századi globális mintával, amely harmincféle etnikumhoz tartozott.

A szemöldökcsont redukálódását és az arc felső részének megrövidülését vette észre, ezek a vonások általában a tesztoszteron működésének csökkenésére utalnak.

Sokféle elméletet gyártottak már arra nézve, vajon miért lépett akkorát előre az emberiség a technika terén, százötven ezer év után. Ötvenezer évvel ezelőtt már eszközöket készített, fegyvert, vadászó, halászó, madarászó felszerelést készített, tudott bánni a tűzzel. Vajon az agyának mutációja, a főzött étele, a nyelv kezdetei vagy a megnövekedett népsűrűség okozta-e a változást?

A Duke kutatói amellett teszik le a voksot, hogy az egymás mellett élés és az együttműködés hozta meg a toleránsabb viselkedést és a csökkentebb agressziót, ami aztán az arc megváltozásához és a kultúrák cseréjéhez vezetett.

“A prehisztorikus emberek közelebb éltek és közelebb kerültek egymáshoz, átadták egymásnak az új technikát, ezért toleránsabbak is kellett, hogy legyenek egymással. A sikerünk titka a kooperáció képessége, és az, hogy tanulni tudunk egymástól” – mondja Cieri.

Forrás:  http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-08/du-swb080114.php

Egy hozzászólás to “Az arc feminizálódása az együttműködés és a kevésbé agresszív viselkedés külső jele”

  1. uniohid said

    “A sikerünk titka a kooperáció képessége, és az, hogy tanulni tudunk egymástól” – Ma is érvényes (lenne).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.