Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Működik a belénk ivódott csoporthoz tartozás

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 4. hétfő

Elkötelezettek vagyunk az emberek egyenlősége mellett, mégis minden egyes rassz és vallás a sajátját favorizálja a többiek rovására – derítették ki a Virginia Egyetem pszichológusai. Az embereknek van egy belső, meg sem fogalmazott értékrendjük, ami különbözhet a tudatosan vállalt értékrendjüktől.

“A relatíve alacsony státusú csoportba tartozó emberek azt mondhatják, a csoportjuk nem rendelkezik hatalommal. Ezzel szemben a legtöbb csoport – még ha kisebb szociális hatalommal bír is – előnyben részesíti saját csoportjának tagjait mindenki mással szemben” – magyarázza Jordan R. Axt, a kutatás vezetője, a Psychological Science című folyóiratban.

“Azt kutattuk, hogyan működik ez a kettős, duális befolyás: annak a tudása, hogy lehet, hogy egy csoport nem rendelkezik sok hatalommal, és mégis ezt a csoportot támogatom. Ez explicit és implicit attitűdöket tár fel.”

Axt és munkatársai amerikaiak százezreitől származó adatokat elemeztek, azokét, akik kitöltötték online a Brie Implicit Association Test-et (BIAT) rasszról, vallásról és életkorról.

Az első feladat a következő volt: a résztvevők láttak egy férfi vagy női arcot, amely valamely rasszhoz tartozott, mellette pozitív (szeretet, tetszik, remek, csodálatos), illetve negatív értelmű (gyűlöletes, kellemetlen, szörnyű, rettenetes) szavakat. A résztvevőknek kategorizálniuk kellett minden egyes rasszhoz tartozó arcokat a pozitív, illetve negatív szavakkal.

Az asszociációs teszt mögött az az elmélet húzódik meg, hogy az emberek gyorsabbak a kategorizálásban, ha a válaszok közelebb állnak egymáshoz a memóriájukban, még ha tudatosan nem is vállalnák az asszociációt.

Ha egy személy bizonyos rassz képviselőjére pozitív asszociációval reagál, kevesebb időre van szüksége az arc kategorizálásához – pozitív szavakkal. Ezzel szemben, ha negatív asszociációkkal rendelkezik a rasszról, több idő kell neki, hogy pozitív szavakkal kategorizálja.

A BIAT tehát felfedi az emberek nem-tudatos, nem-támogatott részre hajlását.
A kutatók feltárták, hogy a több százezer résztvevő leginkább a saját rasszának tagjait preferálja. Ráadásul, csaknem valamennyi rassz-csoporthoz tartozó személy egy ki nem mondott rassz-hierarchiát képviselt a pozitív értékelésével: fehér, ázsiai, fekete és spanyol-ajkú – ez a sorrend.

Hasonlóképpen, az emberek a saját vallásukat favorizálták. Az implicit hierarchiában a kereszténység az első, a zsidó vallás a második, ez után következik a hinduizmus vagy buddhizmus és végül az iszlám.

A rassztól vagy a vallástól eltérően, az emberek nem mutattak preferenciát a saját korcsoportjuk tagjai iránt. Sőt, minden egyes korcsoport egy implicit (ki nem mondott) hierarchiát képviselt, élen a gyermekekkel, majd a fiatalokkal, a középkorúakkal, és a végén az öregekkel.

A nem-tudatos asszociációktól különböztek a tudatos értékelések, amikor megkérdezték, mit gondolnak a rasszokról, vallásokról, az életkorról.

“A kimondott, vállalt, tudatos attitűdjeinket a más személyekről gondolt vélekedésünkből szűrjük le. Emellett léteznek ki nem mondott, implicit attitűdjeink is, amelyek részint saját személyiségünkből, részint az elterjedt kulturális hiedelmekből vagy értékekből keletkeznek. Elképzelhető, hogy nem értünk egyet a kulturális vélekedésekkel, mégis, ezek is formálják az elménket” – mondja Axt.
Ezek a kutatási eredmények hozzájárulnak a vita eldöntéséhez, mely szerint az emberek előnyben részesítik-e saját csoportjukat, vagy az alacsonyabb társadalmi rangúak nagyra értékelik-e a magas társadalmi státusú csoportokat.
“Mint sok más tudományos vita esetében, eredményeink arra engednek következtetni, hogy “mind a két válasz igaz”.

Forrás: http://www.psychologicalscience.org/index.php/news/releases/research-reveals-pervasive-implicit-hierarchies-for-race-religion-and-age.html

Reklámok

Egy hozzászólás to “Működik a belénk ivódott csoporthoz tartozás”

  1. uniohid said

    “Mint sok más tudományos vita esetében, eredményeink arra engednek következtetni, hogy mind a két válasz igaz”. – : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s