Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A magzat már a terhesség 34. hetétől képes tanulni

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 5. kedd

A University of Florida professzora, Charlene Krueger kutatása bebizonyította, hogy a magzat már a terhesség 34. hetétől képes az anyja által ismételgetett versikét felismerni.

32 várandós anyát követtek a terhesség 28. hetétől a 38. hétig. A kutatás célja a tanulási képesség kezdetének feltárása volt.

Az anyák háromszor elismételtek hangosan egy 15 másodpercig tartó mondókát, naponta kétszer, hat héten át. A mondókát úgy választották ki, hogy az anyák egyike sem ismerje. A magzat szívhangját monitorozták a 32., 33. és a 34. héten, miközben hallgatta a mondókát – egy idegen női hang felvételén.

A 34. héten a kísérleti magzatok szívverése egy kissé lelassult, miközben a felvételt hallgatták, ellentétben a kontrollcsoportba tartozó magzatokéval, akiké viszont egy picit felgyorsult az új mondóka hallatán.

A kissé lelassuló szívverést már jó ideje azzal kapcsolják össze, hogy a magzat felismer valamit, ami barátságos, ismerős neki, míg a felgyorsult szívverést az új hangra, új tapasztalatra adott válaszként értékelik, magyarázza Krueger.

“Ennek alapján megállapítottuk, hogy a tanulási képesség a 34. terhességi héttől már működik” – mondja Krueger.

Ezek után az anyákat arra kérték, ne mondják többet a mondókát a magzataiknak, és újra tesztelték őket a 36. és a 38. héten.

“A 38. héten már biztonsággal állíthattuk, hogy a magzat emlékszik a mondóka ritmusára, amit négy héttel azelőtt mondott neki az anyja – és azután már nem.”

Krueger szerint a kutatás hasznát a koraszülött osztályok babáinak gondozásánál fogják kamatoztatni. Legközelebbi kutatása egy olyan kísérlet lesz, amelynek során az anya hangját felvételről lejátsszák a baba ágyánál, hogy élvezze anyja hangjának pozitív hatását.

Forrás: http://www.reuters.com/article/2014/07/28/us-usa-babies-study-idUSKBN0FU27K20140728

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s