Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem mindegy, páros vagy páratlan számú-e a szénatom a telített zsírban

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 7. csütörtök

Nem közömbös a 2. típusú (időskori) cukorbetegség kialakulásának kockázatát tekintve, hogy milyen telített zsírról* van szó. A lakosság számára készült táplálkozási ajánlásokban az összes kalória maximum 10 százalékát ajánlották az orvosok telített zsír fogyasztásával bevinni, de az állati zsírokban nem tettek különbséget.

*telített zsírok az állati eredetű termékekben fordulnak elő, például a vajban, sajtokban, húsokban

A  Cambridge-i Egyetem és az Egyesült Királyság Orvosi Kutató Tanácsa a telített zsírok közötti különbséget kutatta. A kutatás eredményét a Lancet Diabetes and Endocrinology című folyóiratban tették közzé.

A  telített – állati zsírok – fogyasztását különösen egészségtelennek tartották a túlsúllyal rendelkező idősebb emberek számára, akiknél magas a metabolikus rendellenesség és 2. típusú cukorbetegség kifejlődésének kockázata.

Mivel az időskori cukorbetegség lassan  járványos méreteket ölt Európában, a kutatást az Európai Bizottság finanszírozta: vizsgálják meg a kilenc különböző típusú zsírsav és az időskori cukorbetegség kockázata közötti összefüggést.

340 ezer európai felnőtt csoportjából hozzávetőleg 12 500 ember volt cukorbeteg. Kifejezetten erre a célra kifejlesztettek a kutatók egy gyors vérelemző készüléket, azzal analizálták a levett vérmintákat. Meghatározták a kilenc zsírsav arányát a résztvevők vérmintájában, és a cukorbetegség kockázatával  való kapcsolatát.

Azt az érdekes eredményt kapták, hogy a páros számú szénatomot tartalmazó zsírsavak nagyobb kockázatot jelentenek a 2. típusú cukorbetegségre, mint a páratlan számú szénatomot tartalmazók.

“Ezek a páratlan számú szénatomot tartalmazó telített zsírsavak a tejtermékekre jellemzők” – magyarázta Nita Forouhi, kutatásvezető.  “Ezeket több kutatás – közöttük a miénk is – védő hatásúnak tartotta a 2. típusú diabétesz ellen.”

“A páros számú szénatommal rendelkező telített zsírsavak helyzete  azonban problematikus.  Amellett, hogy megtalálhatók a magas zsírtartalmú táplálkozásban, ezeket a zsírsavakat maga a szervezet is előállítja egy olyan folyamat során, amelyet előmozdít az alkohol és a szénhidrátok fogyasztása.”

Tehát “egyáltalán nem egyforma hatásúak a telített zsírsavak.”

A kutatás folytatásában azt vizsgálják meg, hogyan feleltethetők meg ételeknek az egyes telített zsírsav-szintek a vérben.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/280645.php

 

Reklámok

Egy hozzászólás to “Nem mindegy, páros vagy páratlan számú-e a szénatom a telített zsírban”

  1. uniohid said

    ! Azt az érdekes eredményt kapták, hogy a páros számú szénatomot tartalmazó zsírsavak nagyobb kockázatot jelentenek a 2. típusú cukorbetegségre, mint a páratlan számú szénatomot tartalmazók.

    “Ezek a páratlan számú szénatomot tartalmazó telített zsírsavak a tejtermékekre jellemzők” – magyarázta Nita Forouhi, kutatásvezető. “Ezeket több kutatás – közöttük a miénk is – védő hatásúnak tartotta a 2. típusú diabétesz ellen.” !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s