Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A húgysavnak (és a fruktóznak) szerepe van a metabolikus szindróma kialakulásában

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 9. szombat

“A húgysav közvetlenül okozhatja a metabolikus szindróma kifejlődését” – állítja az első szerző, Brian J. DeBosch (Washington University School of Medicine). “Kutatásunk szerint a bélcsatorna a húgysav eltávolításának fontos szereplője. Ez utat nyit egy új terápiához az időskori diabétesz és a metabolikus szindróma megelőzésében és kezelésében.”

A húgysav a szervezet normális hulladékanyaga, amit a vesék és a bélcsatorna távolít el a vizelettel, illetve a széklettel. A túlzott húgysav-szint köszvényt okoz, amit az ízületekben felgyülemlő húgysav vált ki. De a húgysav magas szintje a metabolikus szindrómának is jellemző tünete, az elhízás, magas vérnyomás, emelkedett vércukorszint és magas koleszterinszint mellett. Az viszont nem volt világos eddig, hogy a húgysav maga okozza-e az elváltozást, vagy pedig következmény volna, más folyamatoknak, amelyek az anyagcsere rendellenes funkcionálását okozzák, a mellékterméke.

A Washington Egyetem Orvosi Karának kutatói azt állítják, hogy a vérben tapasztalt húgysav-fölösleg nem ártatlan mellékszereplő, hanem az abnormális anyagcsere okozója.

A kutatók kimutatták, hogy egy fehérje (GLUT9) játszik szerepet a húgysav eltávolításában a bélcsatornából.

DeBosch, aki gasztroenterológus, egereken tanulmányozta a GLUT9 működését: rájött, ha leállítja a GLUT9-et, gyakorlatilag blokkolja a húgysav eltávolítását a vastagbélből. (Ebben a kutatásban a vese szerepét nem befolyásolták.)

A GLUT9-hiányos egereknél gyorsan kialakult az emelkedett húgysav szint a vérben és a vizeletben. Az egerek, noha normális étrenden voltak tartva, már 6-8 hetes korukra a metabolikus szindróma tüneteit mutatták: magas volt a vérnyomásuk, magas volt a koleszterinszintjük és a vércukorszintjük és zsírmájuk volt – egyéb tünetek mellett.

Azt tapasztalták a kutatók, hogy a köszvény kezelésére alkalmazott gyógyszer, az allopurinol, amely csökkenti a húgysavtermelést, javított a tüneteken, de nem mindegyiken: csak a vérnyomást csökkentette és az össz-koleszterin szintet.

A húgysavat kiküszöbölni a szervezetből nem lehet, mert a normális sejtműködés terméke, de a táplálékban vannak olyan vegyületek (purinok), amelyek húgysavvá bomlanak le. Így például, gyűlik a bizonyíték arra nézve, hogy a táplálékban levő fruktóz (gyümölcscukor) anyagcseréje a májban ugyancsak a húgysavtermelést növeli.

“Az utóbbi harminc évben olyan sok a fruktóz a táplálékunkban, hogy tönkre tette a szervezetünket. Egyre inkább az az érzésünk, hogy a húgysav az oka, nem pedig a következménye a metabolikus szindrómának. És most már azt is tudjuk, hogy a fruktóz közvetlenül húgysavat termel a májban. Folytatjuk a kutatást, most már ezzel a tudással, megnézzük, mi történik az egérrel, ha magas fruktóz tartalmú diétán tartjuk.”

Forrás: https://news.wustl.edu/news/Pages/27210.aspx

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s