Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A rendszeres marihuána használók 6 pontot veszíthetnek az IQ-jukból

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 10. vasárnap

“A rendszeres marihuána használat – amit mi heti egyszeri alkalomban határoztunk meg – nem biztonságos. Idegrendszeri és tanulási zavarokhoz , függőséghez vezet” – jelentette ki Krista Lisdahl, a Wisconsin-Milwaukee Egyetem neuropszichológiai laboratóriumának igazgatója az Amerikai Pszichológiai Társaság éves gyűlésén.

A marihuána gyakori élvezése negatív hatással van az agyra, különösen a kamaszokéra és a fiatalokéra, romlik a figyelmük és a memóriájuk, a tanulási képességük, csökken az IQ-juk.

Az agyi képalkotó felvételeken látszik, hogy – főként a serdülők –  agyának szürkeállományában rendellenességek alakulnak ki, amelyek intellektuális képességeiket befolyásolják.

16 – 19 éveseket vizsgáltak, akik az elmúlt évben fokozottan hódoltak a marihuána élvezetének.  Akik függővé válnak közülük, átlagosan  6 pontot veszíthetnek felnőttkorukra az IQ-jukból, derül ki egy hosszú távú vizsgálatból, amelyben több, mint ezer résztvevőt követtek 38 éves korukig.

A marihuána használat egyre nagyobb méreteket ölt, mondja Lisdahl, 2012-ben már a középiskolák felsőseinek 6,5 százaléka használta naponta a marihuánát, míg 1993-ban ez az arány 2,4 százalék volt.

“A politikai döntéshozóknak azt is fontolóra kell venniük, amikor a marihuána legalizálása mellett döntenek, hogy megnehezítsék a marihuánához való hozzáférést, és szabályozzák a THC-koncentrációját (tetrahidrokannabinol, a marihuána fő pszichoaktív összetevője), amivel csökkenthetnék a negatív hatásokat.”

A marihuána egyes legalizált fajtái magasabb THC-szintet tartalmaznak, mint a többi, ami a depresszió, szorongás és a pszichózis veszélyét rejti magába.

“A marihuána és a mentális betegségek összefüggését, persze, lehet csökkenteni, kisebb hatóanyag-tartalmú szer használatával, és ritkább használattal. A korábbi kutatások eredményeit azonban,  sajnos, csak korlátozottan tudjuk használni, mivel azok alacsonyabb THC-tartalmú marihuánára vonatkoztak a mostanában szokásosnál.”

Tovább növeli a problémát, hogy a fiatalok, azokban a megyékben, ahol sokan szavaztak a marihuána legalizálására, úgy érzékelik, hogy a drog kevéssé kockázatos.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-08/apa-rmu080414.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A rendszeres marihuána használók 6 pontot veszíthetnek az IQ-jukból”

  1. Sándor said

    Ha a legalizált marihuána depressziót és szorongást okoz a magas THC szinttel, akkor az fokozott veszélyt jelent a rászokásra. Pont ilyen problémákat szoktak “megoldani” a fűvel. Ezek szerint az amerikai állam a legkegyetlenebb díler, olyan szert ad el, ami öngerjesztő függőséget okoz. 😦

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s