Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az amerikai klinikai pszichológusok nincsenek tisztában etikai kötelezettségeikkel

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 11. hétfő

A Genfi Egyezmény értelmében a hadifoglyok megalázása, fenyegetése, testi bántalmazása, megölése  tilos, de erről nem tudnak a pszichológus hallgatók…

A legutóbb – az International Journal of Health Services – az Egészségügyi Szolgálat Nemzetközi folyóiratában megjelent tanulmány szerint nagyon aggasztó, hogy “pszichológusokat kiterjedten alkalmaznak a terrorista-gyanúval vádoltak vallatásánál.”

A Harvard Medical School pszichiátriai tanársegédje, Dr. J. Wesley Boyd vezette a kutatócsoportot, amely megállapította, hogy az Amerikai Pszichológiai Társaság szoros kapcsolatot tart fenn a Hadügyminisztériummal és a Veterán Adminisztrációval. Mindkét szervezetnél úgy írják le munkát, mint ‘növekedési lehetőséget’ a pszichológus számára. Emellett a törvény lehetővé teszi, hogy civil klinikai pszichológust behívjanak munkára a hadseregbe, akkor is, amikor nincs általános mozgósítás.

Bár a Genfi Egyezmény tiltja a hadifoglyok fenyegetését, kényszerítését, megalázását, testi bántalmazását vagy megölését, a kutatók szerint a pszichológusoknak, akik a vallatásoknál asszisztáltak, lehet, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy nemzetközi egyezményt szegnek meg.

“Az Abu Ghraibnál és Guantanamóban elkövetett visszaélések a világ közvéleményét az Egyesült Államok ellen hangolták. A tény, hogy Guantanamo még mindig működik, és még mindig folyik a nemzetközi jog megsértése – most éppen a foglyok kényszer-táplálásával – országunk elképesztő etikai tévedései között fogják számon tartani” – mondja Dr. Boyd.

A Genfi egyezmény azért született meg, hogy védje azokat az embereket, akik nem vesznek részt a harcokban: a polgári lakosságot, az egészségügyi dolgozókat, a karitatív szervezeteket, továbbá a sebesült és beteg katonákat és a hadifoglyokat. 2000 óta már 194 állam fogadta el az egyezményt, szerte a világon.

A kutatók, Dr. Boyd vezetésével, 20 különböző oktatási intézményben mérték fel, mennyire tájékozottak a pszichológus hallgatók saját etikai kötelezettségeik felől.

Végső soron úgy találták, hogy a hallgatók 74 százalékát kevesebb, mint egy órában képezték ki a katonai orvosi etikából, 97 százalékuk pedig 5 óra vagy ennél  kevesebb oktatást kapott. Csak 37 százalékuk tudta, hogy a Genfi Egyezmény alkalmazása akkor is kötelező, ha nem áll az ország háborúban, és mindössze 50 százalékuk volt tisztában azzal, hogy a konvenció szigorúan tiltja a foglyoktól az élelem vagy víz megvonását, ezzel való fenyegetést, bármennyi időre.

48 százalékuk nem tudott válaszolni arra a kérdésre, mikor kell megtagadnia az engedelmességet egy feljebbvaló etikátlan parancsának.

A kutatók meglátása szerint a zavart az is okozhatja a hallgatók fejében, hogy két, egymásnak ellentmondó dokumentum létezik, és mind a kettő élvezi az Amerikai Pszichológusok Társaságának támogatását. Az egyik a ‘Nürnbergi védelem’, amelynek értelmében a náci orvosok azzal védekeztek, hogy csak parancsot teljesítettek, a másik 2008-ból származik, az Amerikai Pszichológusok Társaságától, és kimondja, hogy a pszichológusoknak szigorúan be kell tartaniuk a nemzetközi emberi jogi egyezményt.

De a pszichológusoknak arról sem volt tudomásuk (mindössze 5 százalék tudta), hogy a Kongresszus egy 1987. évi felhatalmazása értelmében behívhatják a pszichológusokat (és más egészségügyben dolgozókat) katonai szolgálatra, akár hetekre is, ha szükséges. Ennek a felhatalmazásnak értelmében, valamint a pszichológus társaság és a katonaság között fennálló szoros kötelék miatt, a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a klinikai pszichológusoknak tisztában kell lenniük a Genfi Egyezménnyel és a katonai orvosi etikával.

“A pszichológusoknak azért kell tudni ezekről a dolgokról, hogy ne legyenek felkészületlenül az USA katonai szervezetének manipulatív hatalmában, és emlékezzenek rá, milyen bűnöket követtek el a kollégáik a patriotizmus nevében.”

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/280665.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Az amerikai klinikai pszichológusok nincsenek tisztában etikai kötelezettségeikkel”

  1. Sándor said

    Ez nagyon, nagyon szomorú. Sajnos, nem annyira jó az USÁ-ban sem a helyzet, mint a krimisorozatokban a tévében.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s