Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az antibakteriális szappanok megzavarják a magzati fejlődést?

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 12. kedd

A triklozan és a triklokarban a két leggyakrabban használt baktériumölő vegyület a szappanokban és egyéb, napi tisztálkodási szerekben.

Az Arizonai Állami Egyetem kutatói szerint egyre több a bizonyíték, hogy ezek a vegyületek fejlődési rendellenességet és szaporodási zavarokat okoznak állatoknál, így potenciálisan az embernél is.

“Megvizsgáltuk a triklozan és triklokarban expozíciót terhes anyáknál és magzataiknál. Minden egyes terhes nő vizeletében megtaláltuk a triklozant, és a köldökzsinór-vér minták felében is, ami azt jelenti, hogy átjut az anyag a méhlepényen a magzathoz. A triklokarban is sok mintában benne volt” – jelentette ki Benny Pycke kutató.

Bár az emberi szervezetből mind a két anyag képes kiürülni, az antibakteriális termékek folyamatos használata miatt a triklozan és triklokarban koncentráció szinte állandó.

“Ha sikerülne elvágni az expozíció forrását, gyorsan kiürülne a triklozan és a triklokarban. De ezeket a vegyületeket univerzálisan használják, ezért univerzális az emberek kitettsége” – magyarázza Rolf Halden, kutatásvezető.

Több, mint 2000 termék reklámozza magát azzal, hogy ‘mikrobaölő’: szappanok, fogkrémek, zsíroldószerek, tisztítószerek, festékek, tanszerek, játékok.

Nehéz kimutatni, milyen hatással vannak a mikrobaölő szerek az emberre, de az egyik kutató, Laura Geer talált egy érdekes eredményt, igaz, hogy egy másik hasonló mikrobaölő anyagra (butil parabénre) vonatkozóan, amit közönségesen a kozmetikai iparban használnak. Eszerint azoknak a terhes nőknek, akiknek magas volt a butil parabén szintje, az újszülöttje rövidebb hosszal született. Ezt az eredményt más, nagyobb kutatások is megerősítették, tehát ezek a vegyületek a születési méretekben nagy arányú változásokat hozhatnak.

A politikai és az ipari döntéshozók tudomásul vették a triklozan ellen szóló, egyre gyűlő bizonyítékokat. Minnesota volt az első állama az Egyesült Államoknak, ahol betiltották a mikrobaölő szerek használatát bizonyos termékekben, 2017-től. A Johnson & Johnson és a Procter & Gamble bejelentették, hogy kivonják több termékükből a vegyületet.

Az FDA – a Food and Drog Administration -, az Élelmiszer- és Drog Ügynökség a triklozan és a triklokarban használatának szabályozására készül 2014 végén, azzal az indoklással, hogy nem hatékony a használata, megzavarhatja a belső elválasztású mirigyek rendszerét, és potenciálisan hozzájárul a baktériumok antibiotikum-rezisztenciájához.

A kutatásról előadást tartottak a szerzők az Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-08/acs-pwa070814.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s