Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szájban lévő baktériumok változtatnak az étrendjükön, ha megbetegszünk

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 14. csütörtök

Egy egészséges szájban egymás mellett élnek a jóindulatú és a rosszindulatú – megbetegítő, patogén – baktériumok.

“Hogyan lehetséges, hogy ugyanazok a baktériumok élnek a szájunkban akkor is, amikor egészséges a szánk, és akkor is, amikor beteg? Az elképesztő válasz ez: mert másként viselkednek a baktériumok akkor, amikor egészségesek vagyunk, és megint másként, amikor betegek” – mondja Marvin Whiteley a molekuláris biológia professzora (University of Texas – Austin).

A szájban élő baktériumok élete drasztikusan megváltozik, amikor megbetegszünk – és ez a meglepő felfedezés jobb esélyeket nyújt majd az ínybetegségek (periodontitis), a diabétesz és a Crohn-betegség megelőzésére, sőt, visszafordítására.

A baktériumok tápanyagokat cserélnek egymással, előfordul, hogy az egyik faj táplálja a másikat, folytonos interakcióban vannak egymással.

“Arra jöttünk rá, hogy a baktériumoknak ez az együttműködése eléggé drasztikusan megváltozik egy betegség alkalmával.”

A kutatók tanulmányozták a baktériumközösségek teljes genetikai anyagát, amiből kiderült, hogy a baktériumközösségek megváltoztatják az anyagcseréjüket a betegség alatt.

A mikrobák – főként baktériumok – az emberi test sejtjeit számban túlszárnyalják – 10 az 1-hez arányban. Emellett tízezer különböző baktériumfajt azonosítottak a tudósok, amelyek az emberben élnek. Ezt hívjuk együttesen emberi mikrobiom-nak.

“A legegyszerűbb azt gondolni, hogy ez csak egy baktériumkollekció a testünkben. De mi nem így gondolunk rájuk, hanem mint genetikai anyagra. Mi a DNS-ük, mit tehetnek értünk?”

Whiteley és munkatársa, Keith Turner rekonstruálták, mi megy végbe az anyagcsere-hálózatban ínybetegség esetén a mikrobiomban.

“A lényeg az, hogy úgy változik meg az anyagcseréjük, hogy ha egy baktériumfaj egy bizonyos táplálékot fogyaszt, amikor egészségben él, mondjuk fruktózt, ‘átkapcsol’ egy másik fajta cukorra, amikor beteg a környezete.”

A periodontitis azért érdekes példa, mert egyike a legelterjedtebb betegségeknek.

“Érdekes egy betegség: többé-kevésbé ugyanazok a baktériumok vannak a szájban, akár egészséges, akár beteg. Kutatásunk azt üzeni, nem számít, milyen baktériumaid vannak, mert a baktériumközösségek nagyon hasonlóan működnek. Az egészséges közösségeknek megvan a maguk metabolizmusa (anyagcseréje), nem lényeges, mik a tagjai. A megbetegedett közösségnek egészen más a metabolizmusa, nem számít, milyen tagokból áll. Ez a metabolikus közösség törvénye.”

Különböző baktériumok százai élnek a szánkban, mindegyiknek más szerepe van a komplex mikrobiális ökoszisztémában. Némelyek megbetegítő baktériumok (például ínybetegséget okozók), mások közönséges baktériumok, amelyek relatív harmóniában élnek velünk. Ezen fajok összességének együttműködése befolyásolja az egészségünket.

“A patogén baktériumközösségek, amelyek károssá alakultak, könnyen átalakíthatók – legalábbis elméletben – egészségessé. Manipulálhatjuk a baktériumközösségek számát, táplálhatjuk őket másként, szóval, visszafoghatjuk őket.”

“Az orvostudomány nagy változás előtt áll az elkövetkező tíz vagy ötven évben. Olyan kérdésekkel foglalkozunk majd sokkal többet, mint hogy mit csinál a mikrobiomunk, és hogyan befolyásolja ez az állapotunkat” – mondja Whiteley.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-08/aafc-pbc080614.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s