Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Jönnek a ‘megszerkesztett’ gyümölcsök?

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 15. péntek

A genetika haladása lehetővé teszi, hogy pontosan megszerkesszék a génállományt, ami viszont azt teszi lehetővé, hogy a gyümölcsöket és egyéb növényeket feljavítsák genetikailag. És ehhez már nem kell idegen géneket bevinni.

Az olasz biotechnológus kutatók nagyon remélik, hogy annak tudomásul vételével, hogy a biotechnológiának ez a fajta alkalmazása különbözik az eddigitől, a genetikailag megszerkesztett gyümölcsök nagyobb kedveltségnek fognak örvendeni, mint a GMO-k ezidáig – kiváltképp Európában.

A GMO-k, a  genetikailag megtervezett gyümölcs-verziók, mint a ‘szuperbanán’, ami több A-vitamint termel, vagy az alma, amelyik nem barnul meg, ha felvágják, hamarosan megjelenhetnek a zöldséges polcokon.

“Egyszerűen az, hogy elhagyjuk az idegen gén beszúrását, a gén-szerkesztett növényeket ‘természetesebbé’ teszi” – jelentette ki Chidananda Nagamangala Kanchiswamy (Istituto Agrario San Michele, Olaszország).

Például, a gyümölcsök jellegzetes tulajdonságain úgy tudnak változtatni, hogy egy apró genetikai ‘csavarral’ megnövelik vagy lecsökkentik a természetes összetevők mennyiségét, amelyeket a növényi sejtek termelnek. Egy gyümölcs génkészletének megszerkesztése mára azzal vált lehetségessé, hogy új eszközöket fejlesztettek ki (CRISP, TALEN és hasonlók), továbbá a gyümölcsök génkészletéről szerzett egyre növekvő információnak.

Ezidáig egyelőre még nem alkalmazták a szerkesztés eszközét a gyümölcsök génmódosításában. A legtöbb génmódosított gyümölcsbe egy növényi baktérium felhasználásával vitték be az idegen gént, de csak a papaya került kereskedelmi forgalomba, részben az Európai Unióban uralkodó  szigorú szabályozás miatt.

A kutatók szerint a genetikailag megszerkesztett növényeket, amelyeket gének ‘beszúrásával’, ‘kiütésével’, megváltoztatásával módosítanak, tulajdonképpen ‘nem-genetikusan-módosítottnak’ kell majd nevezni. Persze, attól függően, mit szól hozzá az Európai Bizottság és a tagállamok.

Számos alkalmazása lehet, mondják a kutatók, a gén-szerkesztett organizmusnak, ami GEO, nem pedig GMO. Megnyitja az utat a kiváló minőségű termékek kifejlesztése előtt, és talán a kereskedelmi forgalma előtt is.

“Szeretnénk, ha az emberek megértenék, a növénynemesítés – biotechnológiával – nem korlátozódik a génmódosított növényekre. Az idegen gén bevitele az első lépés volt a növények feljavítása terén, de a GEO-k, a génszerkesztett növények már a ‘természetes’ stratégiát követik, és a fenntartható mezőgazdaság jövőjét jelentik” – jelentette ki Kanchiswamy.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-08/cp-csg080614.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s