Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szülők életmódja befolyásolja a születendő gyermek egészségét – még a fogantatás előtt

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 17. vasárnap

Ne gondoljuk, hogy a gyermek egészsége a születésekor a startvonalról indul, mondják az ausztrál kutatók. A nem jó egészségi állapotban levő szülőknek gyenge egészségű lesz a gyermekük, mert a szülők  átadják neki a hajlamot még a megfoganása előtt.

Sarah Robertson professzor (Adelaide-i Egyetem Robinson Kutató Intézete) állítja, hogy a szülők (elő)élete, – az is, ami nincs a génekbe foglalva, jelentősen befolyásolhatja gyermekük jövendő egészségét.“A tudományos közösség csak az utóbbi tíz évben kezdett el komolyabban foglalkozni a témával, és csak az utóbbi öt évben kezdjük megérteni a mechanizmust, hogyan is történik ez, és ennek a munkának nagy részét az Adelaide-i Egyetem végezte. A lényege: gyermekeinkre nehéz terhet rakhatunk, még mielőtt elkezdenék az életüket.”

Legutóbbi kutatásukból az egyetem kutatói arra következtetnek, hogy még jóval a fogantatás előtt, ha az egyik szülőnek rossz az egészségi állapota, utódját szintén gyenge egészségre ítéli.

Ha az egyik szülő elhízott, a gyermekének jelentősen megnő a kockázata arra, hogy anyagcsere-betegségek alakuljanak ki nála: kardiovaszkuláris betegség vagy cukorbetegség. A szorongás vagy az immunrendszer hibás működése is örökölhető, jegyzik meg a kutatók.

Robertson professzor ezt úgy magyarázza, hogy amit az életünkben teszünk, a helytelen táplálkozás vagy a dohányzás, tárolásra kerül a petesejtben vagy a spermában. Mindezek környezeti jelzőmolekula segítségével  átadódnak az embriónak.

“Az emberek úgy szoktak gondolkodni, hogy nem számít, hogy én helytelenül táplálkozom vagy dohányzom, mert a gyermek az új start,  kezdet. Valójában az van, most már nagy bizonyossággal elmondhatjuk, hogy a gyermek nem a startvonalról indul.”

“Már viszi magával azoknak az életmódi tényezőknek az örökségét, ahogyan a szülei élnek, ez formálja a magzat fejlődését, majd a csecsemő fejlődését. A helyzettől függően, képesek vagyunk terheket rakni a gyerekeinkre, mielőtt még elkezdenék az életüket.”

Gyűlnek a bizonyítékok arra nézve is, hogy az apáknak nagyobb szerepük van gyermekük jövendő egészségét illetően, mint eddig gondoltuk, fűzi hozzá a professzor.

A múlt évben számoltak be egy kutatásról a BMC Medicine c. folyóiratban, amely arra a következtetésre jutott, hogy kövér apáktól született gyermekeknél nagyobb valószínűséggel fejlődik ki rákbetegség.

Robertson professzor arra buzdítja a jövendő szülőket, hogy soha nem késő néhány olyan változtatást véghez vinni az életmódjukon, ami a gyermekük egészségét jó irányba fordíthatja.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/281127.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.