Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az instant tésztaleves nem jó választás

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 18. hétfő

A Baylor University klinikai kardiológusa és egyben a Harvard School of Public Health táplálkozás-epidemiológusa, Hyun Joon Shin doktor arra az eredményre jutott kutatásával, hogy az instant tésztaleves gyakori fogyasztása – főként nőknél – megnöveli az egyén kockázatát a kardiometabolikus szindrómára.

A tésztalevesek elsősorban az ázsiaiak körében népszerűek, ezért a kutatás a dél-koreaiakra koncentrált, ahol a világon a legnagyobb a fejenkénti instant levesfogyasztás.

Az elmúlt években Dél-Koreában gyorsan nőtt a szívbetegségek – és a kövér emberek száma. Ezek miatt a változások miatt a szív- és érrendszeri halálozás is gyors emelkedésnek indult, és ezzel együtt az  egészségügyi ellátás költségei is megsokszorozódtak.

Dr. Shin úgy találta, hogy azoknál  a dél-koreai embereknél, akik hetente kétszer vagy többször instant levest esznek, metabolikus szindróma fejlődhet ki, ami aztán megnöveli a valószínűségét a szívbetegség, cukorbetegség és sztrók kialakulásának.

A kutató szerint nőknél nagyobb a kockázat, valószínűleg a biológiai különbségek miatt (szexhormon és anyagcsere).

Az instant leves ártalmai azonban ezzel még nem érnek véget. A leves csomagolásához olyan styrofoam tárolóedényt használnak, amelyben BPA (biszfenol A) található. (A BPA a szervezet hormonműködését zavarja meg, különösen az ösztrogénét.)

Dr. Shin azt mondja: “Ez a kutatás azért jelentős, mert sok ember csak amiatt fogyasztja az instant leveseket, mert nincs tisztában az egészségügyi kockázataival.”

Forrás: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140812121642.htm

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: