Az instant tésztaleves nem jó választás
Posted by Suggestor - 2014. augusztus 18. hétfő
A Baylor University klinikai kardiológusa és egyben a Harvard School of Public Health táplálkozás-epidemiológusa, Hyun Joon Shin doktor arra az eredményre jutott kutatásával, hogy az instant tésztaleves gyakori fogyasztása – főként nőknél – megnöveli az egyén kockázatát a kardiometabolikus szindrómára.
A tésztalevesek elsősorban az ázsiaiak körében népszerűek, ezért a kutatás a dél-koreaiakra koncentrált, ahol a világon a legnagyobb a fejenkénti instant levesfogyasztás.
Az elmúlt években Dél-Koreában gyorsan nőtt a szívbetegségek – és a kövér emberek száma. Ezek miatt a változások miatt a szív- és érrendszeri halálozás is gyors emelkedésnek indult, és ezzel együtt az egészségügyi ellátás költségei is megsokszorozódtak.
Dr. Shin úgy találta, hogy azoknál a dél-koreai embereknél, akik hetente kétszer vagy többször instant levest esznek, metabolikus szindróma fejlődhet ki, ami aztán megnöveli a valószínűségét a szívbetegség, cukorbetegség és sztrók kialakulásának.
A kutató szerint nőknél nagyobb a kockázat, valószínűleg a biológiai különbségek miatt (szexhormon és anyagcsere).
Az instant leves ártalmai azonban ezzel még nem érnek véget. A leves csomagolásához olyan styrofoam tárolóedényt használnak, amelyben BPA (biszfenol A) található. (A BPA a szervezet hormonműködését zavarja meg, különösen az ösztrogénét.)
Dr. Shin azt mondja: “Ez a kutatás azért jelentős, mert sok ember csak amiatt fogyasztja az instant leveseket, mert nincs tisztában az egészségügyi kockázataival.”
Forrás: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140812121642.htm
This entry was posted on 2014. augusztus 18. hétfő - 04:12 and is filed under Egészség, Táplálkozás. Címkézve: BPA, instant leves, metabolikus szindróma. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, vagy trackback from your own site.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Vélemény, hozzászólás?