Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A háztartási tisztítószerek akadályozhatják a teherbe esést

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 20. szerda

A BPA mellett, két újabb, gyakran használatos vegyületről állapították meg a Virginia-Maryland Állatorvosi Egyetem kutatói, hogy az egereknél csökkentik a termékenységet: sokkal tovább tartott, amíg vemhesek lettek, kevesebb utódot hoztak a világra, és 40 százalékuk elpusztult a vemhesség vagy az ellés alatt.

A két vegyület az alkil dimetil benzalkonium klorid (ADBAC) és a didecil dimetilammónium klorid (DDAC). Minden háztartási tisztítószerben, kézmosó szerekben, ruha-lágyító szerekben, kozmetikumok tartósítószereiben jelen van, de hatása az emberre – egyelőre rejtély.

Dr. Terry Hrubec a kutatásvezető, ezt mondja:

“Az 1980-as években dolgozták ki és vezették be a Good Laboratory Practices (a Jó Laboratóriumi Gyakorlat) alkalmazását. De ezeket a detergenseket – az ADBAC-t és a DDAC-t még az 1950-es és 1960-as években tesztelték toxikológiailag, így sosem voltak alávetve szigorú biztonsági vagy toxicitási vizsgálatnak. Valamennyi vizsgálatot jóval a standardizált tesztek kifejlesztése előtt végezték rajtuk.

Dr. Hrubec megjegyzi, az, hogy ezek a vegyületek az egérre mérgezőek, nem jelenti azt, hogy az emberre is. De – mivel olyan kiterjedt az alkalmazásuk, és olyan gyakran ki vagyunk téve ezeknek a vegyületeknek -, feltétlenül szükséges egy hatásvizsgálat az emberi reprodukcióra.

“Mert ha ezek a vegyületek toxikusak az emberre, lehetséges, hogy hozzájárultak a termékenység csökkenéséhez az elmúlt évtizedekben, és az asszisztált reproduktív technikák, az IVF (lombikbébi) alkalmazásának szükségességéhez, ami egyre növekszik.”

Dr. Hrubec elsőre egy epidemiológiai tanulmányt javasol, hogy kiderítsék, vajon az ADBAC-nek és DDAC-nek erősen kitett nőknek, mint amilyenek az egészségügyben dolgozók, nehézséget okoz-e teherbe esni.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/281141.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.