Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mutálódott a gyermekbénulás vírusa, új oltóanyag kell

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 22. péntek

A hatékony oltóanyagnak köszönhetően, legyőztük a poliomyelitist – a gyermekbénulást -, évente már csak néhány száz beteget sújtott a betegség világszerte. A Bonni Egyetem tudósai azonban, gaboni kollégáikkal karöltve arra figyelmeztetnek, hogy a vírus mutálódott, és a védőoltás nem véd eléggé, ahogy azt a Kongóban, 2010-ben kitört járvány mutatja. Ugyanez a kórokozó Németországban is megbetegíthetne sok embert.

A 2010-es kongói járvány súlyos volt: 445 ember fertőződött meg, főként fiatal felnőttek. 209-en meghaltak, ami meglepően magas szám. A poliomyelitisben megbetegedettek között sokan voltak, akiknek volt védőoltásuk a gyermekbénulás ellen.

A vizsgálat azt mutatta, hogy a megbetegedettek fele emlékezett rá, hogy megkapta a védőoltás mind a három dózisát. Mind ez ideig ez a védőoltás nagyon hatásosnak bizonyult.

“Izoláltuk a vírust az elhalálozottakból és közelebbről megvizsgáltuk” – magyarázza Dr. Jan Felix Drexler. “A kórokozó mutálódott, meghatározó módon megváltozott a formája”, aminek az lett az eredménye, hogy az oltóanyagtól létrejövő antitestek nem tudják blokkolni a mutálódott vírust, nem tudják ártalmatlanná tenni.

Azt is megvizsgálták a kutatók, hogyan képes a kórokozó megkerülni az immunrendszert. Ehhez 34 orvostanhallgatótól – akik gyermekkorukban megkapták a védőoltást gyermekbénulás ellen – vérmintát vettek. A teszt kimutatta, hogy a kísérleti személyek vérében levő antitestek sikerrel felveszik a harcot a ‘normális’ poliovirusok ellen, míg a mutálódott vírussal szemben sokkal gyengébb volt az immunrendszer reakciója. A kutatók becslése szerint a kísérleti személyek közül ötből egy már megfertőződött az új polió vírussal.”

A WHO célul tűzte ki a polio vírus eradikálását (kiirtását) az elkövetkező években. Alapvetően jók az esélyek erre, mert a polio vírus csak emberről emberre terjed, nincs az állatok közt polio vírusrezervoár, ahonnan a betegség újra el tudna terjedni. Amikor megváltozott kórokozóval találkozik a népesség, amelyik nem volt elég következetesen oltva, bármi megtörténhet, mondják a tudósok. A kongói járványt úgy lehetett megállítani, hogy masszív oltási programot, és higiénés intézkedéseket vezettek be. A jelenlegi vakcina elég hatásosnak bizonyult, amikor azonnal és következetesen használták, az új kórokozó mindamellett figyelmeztetés:

“Fokoznunk kell a beoltottak arányát és új, eredményesebb vakcináról kell gondoskodni. Csak így lehet esélyünk arra, hogy végleg kiküszöböljük a gyermekbénulást.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-08/uob-pmv082114.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.