Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Gyógyszer készül a gránátalmából ideggyulladás ellen

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 23. szombat

Alzheimer- és Parkinson-kórt lassíthat, egyes tüneteit megszüntetheti egy természetes vegyület, ami a gránátalmában található. De a rheumatoid arthritis fájdalmas gyulladásait is csökkentheti – mondja a University of Huddersfield tudósa, Dr. Olumayokun Olajide.

A punicalagin nevű vegyület egy polifenol, gátolja a gyulladást, egyebek között  az agysejtekben – a mikrogliákban is. Ezeknek a gyulladása miatt pusztulnak el egyre nagyobb számban az agysejtek, ezért romlik egyre  az Alzheimer-kóros betegek állapota.

Dr. Olajide a Huddersfield Egyetem farmakológusa az egyetem doktoranduszaival – és a német Freiburgi Egyetem kutatóival dolgozott együtt. A team agysejteken tesztelte a találmányát. Azt még nem tudják, mennyi gránátalmát kell felhasználniuk, hogy a vegyület gyógyszerként hatásos legyen.

“De azt tudjuk, hogy a vegyület rendszeres szedése is és a rendszeres gránátalma-fogyasztás is nagyon hasznos – beleértve az idegrendszeri gyulladás megelőzését is, ami demenciához vezet” – mondja Dr. Olajide. Egyelőre a száz százalékos gránátalmalevet ajánlja fogyasztásra, amely körülbelül 3,4 százalék punicalagint tartalmaz.

Az antioxidáns vegyületek nagy része a gránátalma héjában található, nem a gyümölcs belsejében. Olajida azt mondja, bár a vegyület még további tudományos vizsgálatra szorul, a gránátalmát biztonsággal lehet használni bármely gyulladással járó betegségben, nem csak az ideggyulladásban, hanem a rheumatoid arthritisben, Parkinson-kórban, rákbetegségben.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-08/uoh-rut082214.php

Egy hozzászólás to “Gyógyszer készül a gránátalmából ideggyulladás ellen”

  1. uniohid said

    “Az antioxidáns vegyületek nagy része a gránátalma héjában található,…”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.