Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Honnan van az ózonpusztító fölösleg?

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 24. vasárnap

A NASA kutatóit ugyancsak meglepte, hogy szén-tetrakloridból (CCl4) váratlanul nagy mennyiséget találtak a Föld légkörében – annak ellenére, hogy  már évtizedekkel ezelőtt világszerte betiltották.

A szén-tetrakloridot valamikor a ruhák száraztisztítására és tüzet kioltó anyagként használták, de már 1987-ben a Montreali Egyezmény a kloro-fluorokarbonokkal együtt megtiltotta a használatát, mert a légköri ózonréteget károsították, hozzájárultak az Antarktisz fölötti ózonlyuk keletkezéséhez. Az egyezményt aláíró felek 2007 és 2012 között zéró CCl4 kibocsátást jelentettek.

Ugyanakkor, a CCl4 emisszió 39 kilotonna évente, ami az egyezmény előtti csúcs-kibocsátásnak 30 százaléka…

“Egyáltalán nem számítottunk erre” – mondja Qing Liang atmoszféra tudós (NASA Goddard Űrközpont).”Ez vagy azonosítatlan ipari kibocsátásra vagy ismeretlen szén-tetraklorid forrásokra utal.

A 2008-ban tapasztalt CCl4 -érték, ami 11 százalékkal részesült az ózonréteget pusztító klórvegyületekből, nem elegendő szerencsére az ózonréteg-pusztulás csökkenő trendjének visszafordításához. De azért a tudósok és a szabályozó szervek tudni akarják, mi a forrása az emissziónak. A tudósok már egy évtizede vitatkoznak rajta, miért csökken lassabban a CCl4 a légkörben, mint ahogy az elvárható volna, amilyen ütemben – tudomásunk szerint – lebontja a napsugárzás és más természeti tényezők.

Zéró CCl4 kibocsátással 2007 és 2012 között a vegyület légköri koncentrációjának évi 4 százalékkal kellett volna csökkennie, ehelyett – a megfigyelések szerint – csak 1 százalékkal csökkent évente.

A kutatáshoz felhasználták a globális atmoszféra kémia szimulációs modelljét, a CCl4 normál veszteségét a talajjal és az óceánokkal való interakció útján, ami rámutatott egy jelenlegi, folyamatos CCl4 forrásra. Emellett az ismeretlen szén-tetraklorid forrás mellett a kutatók kimutatták, hogy a szén-tetraklorid 40 százalékkal hosszabb életű a légkörben, mint eddig feltételezték.

“Az emberek úgy vélik, az ózonromboló anyagok kibocsátását leállította a Montreali Egyezmény” – mondja Paul Newman (NASA Goddard Space Flight Center). “Sajnos, még mindig van egy nagy CCl4 forrás a világon.”

Forrás: http://www.nasa.gov/press/2014/august/ozone-depleting-compound-persists-nasa-research-shows/index.html

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s