Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kevesebb kapcsolati ‘előélettel’ nagyobb a sanszunk boldog házasságra

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 25. hétfő

“A legtöbb területen előny a minél több tapasztalat. Nagy tapasztalattal, például,  könnyebben talál munkát magának az ember” – mondja Galena K. Rhoades, kutató professzor (University of Denver). “De a kapcsolati tapasztalatok terén – úgy találtuk – a házasság előtti nagyobb tapasztalat a házasság minőségének rovására megy.”

Rhoades és Scott M. Stanley, szintén kutató professzor a házasság minőségének kutatásával bekapcsolódtak a nemzeti ‘Kapcsolatfejlődési Kutatásba’. 2007 és 2008 közötti időszakban több, mint 1000 amerikai állampolgárt toboroztak, aki 18 és 34 év közöttiek voltak, kapcsolatban éltek, de nem voltak házasok.

Az öt éves követési idő alatt a résztvevők közül 418-an házasságot kötöttek.

A kutatók ezután értékelték a házasságokat: megnézték a partnerek kapcsolatainak történetét, régebbi romantikus tapasztalataikat, majd megkérdezték, hogyan értékelik a saját házasságukat. (A kutatók megjegyzik, hogy kiküszöbölték statisztikailag a résztvevők rassz és etnikumbeli, jövedelembeli, iskolázottságbeli, vallási és vallásgyakorlási különbségeit.)

Arra az eredményre jutottak, hogy azok a személyek, akiknek több kapcsolatuk is volt, mielőtt házasságot kötöttek, a házasságukat alacsonyabbra értékelték, összehasonlítva azokkal, akiknek a múltban kevesebb partnerük volt.
“Valójában nagyon is nagy jelentőséggel bír, milyen tapasztalatokkal rendelkeznek emberek a házasság előtt, különösen az, hogyan élik meg a kapcsolataikat, hogyan viselkednek – mielőtt házasságra lépnek. Ez befolyásolja, milyen boldog lesz a házasságuk.”

Miért van hatással a kapcsolataik története a házasságukra?

Több előző partner, több tapasztalat, több összehasonlítási lehetőség…

A személy összehasonlíthatja jelenlegi partnerét a régiekkel, számos területen: fizikai vonzerőben, szexuálisan, kommunikációs képességeket tekintve.

“A házasság azt is jelenti, hogy magunk mögött hagyunk más lehetőségeket, amit nehezebb lehet megtenni, ha sok tapasztalattal rendelkezünk.” Azok, akik több kapcsolatban éltek már, több szakítási tapasztalattal gazdagodtak, ami miatt negatív érzések kapcsolódhatnak a szerelemhez és a kapcsolathoz.

Bizonyos személyiségvonások, mint a ‘nehéz kijönni vele’ is eredményezhet több kapcsolatot, és idézhet elő gyengébb házasság-minőséget. Azok a nők, akiknek előző kapcsolatukból gyermekük van, valószínűleg szintén gyengébb minőségű házasságra számíthatnak.

De nemcsak a múlt szól bele a házasság minőségébe: azok a személyek, akik csak úgy ‘belecsusszantak’ egy fontos kapcsolatba – például együttéléssel, gyerekkel,  nem pedig egy  határozott döntéssel felvállalva a kapcsolatot, valószínűleg a házasság minőségének alacsonyabb fokára számíthatnak.

“Ritualizálni szoktuk a fontos élethelyzeteket. A döntési folyamat erősebb elköteleződést diktál a párnak”- adják meg a magyarázatot a szerzők.

A kutatás azt is kiderítette, hogy azok a párok, akiknek nagy lakodalmuk volt,150 vendéget vagy annál is többet hívtak meg a partira, nagyobb valószínűséggel élnek boldog házasságban, mint akik 50-et vagy annyit se.

Hogy miért? Természetesen, nem a lakodalomra költött pénz miatt, hanem azért, mert nekik sok barátjuk és nagy családjuk van, akik később mind átsegíthetik őket a házasélet nehézségein.

Senki sincs azonban boldogtalan házasságra ítélve, egy sor dolgot tehetnek a párok, hogy növeljék esélyeiket: beszélhetnek partnerükkel korábbi tapasztalataikról, tanácsot kérhetnek/kaphatnak másoktól, könyvektől vagy tanácsadáson, részt vehetnek erre a célra szervezett programokon.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/281397.php

2 hozzászólás to “Kevesebb kapcsolati ‘előélettel’ nagyobb a sanszunk boldog házasságra”

  1. Névtelen said

    A döntés, elköteleződés, a rituálé szerepe lehet tényleg fontos; de az előéletek tekintetében nem érzem helytállónak a következtetést. Nem boldogabbak azok, akik fiatalon, “kevés tapasztalattal” mennek a házasságba; még Indiában sem, ahol hagyományosan a nulláról indulnak, mindenfajta értelemben.
    Inkább ott lehet a dolog nyitja, h aki már korábban megérik a tartós együttélésre: képes alkalmazkodni, érzelmileg stabil, önálló személyiség (és nem a másik függvényeként, kiszolgáltatottjaként létezik) – szóval akikben mindez megvan, az nem fog tovább keresgélni, nem lesz hiányérzete; akár van mivel összehasonlítani, akár nincs.

  2. uniohid said

    : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.