Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A fa- és széntüzelés káros a nők szívére és ereire

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 26. kedd

A fekete szén-szennyezés, magyarul a korom, ami a fafüstből származik, nemcsak a Föld éghajlatát melegíti – a nők kockázatát is növeli a szív- és érbetegségekre.

Egy olyan országban vizsgálták a korom hatását, ahol a nők még ma is hagyományos, fafűtésű tűzhelyen főznek. Jill Baumgartner professzor (McGill Egyetem) Kína egy vidéki tartományában, Yunnanban mérte meg 280 nőnek az expozícióját különböző légszennyező anyagokra, közöttük a fekete szénre (koromra).

“Kína egyedülálló gazdasági növekedést, iparosodást és járműforgalmat produkál, ehhez képest 700 millió háztartásban még mindig fával és szénnel főznek. A kínai kormányzat célként tűzte ki a levegő minőségének javítását, ehhez akartunk hozzájárulni a szennyezési források azonosításával”- mondja Baumgartner.

A kutatók ellátták a nőket magukra vehető levegő-mintavevővel, amely összegyűjtötte a finom anyagrészecskéket, amelyek méretük miatt komoly egészségügyi panaszokat okozhatnak. Majd a részecskéket elemezték a szennyezőanyagok típusa szerint. Mérték a nők vérnyomását, sófogyasztását, fizikai aktivitását, testtömeg-indexét – és az autópályához való közelségét.

“Kutatásunk szerint a koromszennyezettség gyakorolta a legnagyobb hatást a nők vérnyomására, amely közvetlen összefüggésben van a szívük és az érrendszerük egészségével. Tény, hogy a korom hatása kétszer akkora, mint a finom részecskéké, amiket olyan gyakran mérnek az egészségügyi tanulmányokban vagy a tisztább tűzhelyek értékesítésekor. A korom hatása kétszer akkora, mint a többi finom részecskéé”– magyarázza Baumgartner professzor.

A kutatók úgy találták, hogy az autópálya közelében élő nők, akik mind a fafüstnek, mind a közlekedés szennyezőanyagainak ki voltak téve, háromszor annyian voltak magas vérnyomásosak, mint az autópályától távol élők.

“A fafüstből származó korom negatív hatással van a kardiovaszkuláris egészségre, és ezt a negatív hatást még fokozza a járművek szennyezőanyag-kibocsátása. Egy olyan politika segíthetne ezen, amely csökkenti a szennyezést, azzal, hogy a nem-hatékony fafűtésű tűzhelyeket lecseréli, és csökkenti a közlekedési levegőszennyezést. Jót tenne a klímának is, a köz egészségének is” – vonta le a következtetést Baumgartner professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-08/mu-bc082514.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: