Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Meddig tart az agy rugalmassága?

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 28. csütörtök

Tanulni akkor könnyű, amikor az új ismeretek, készségek beleilleszkednek abba, amivel már rendelkezünk. Például, egy képzett zongoristának könnyebb megtanulnia egy új dallamot, mint azt, hogyan kell ütni egy tenisz-szervát.

A Pittsburghi Egyetem és a Carnegie Mellon Egyetem közösen létrehozott egy központot, amely a kogníció (tanulás, emlékezés) idegi bázisát tanulmányozza. Ennek a központnak a kutatói fedezték fel, hogyan korlátozza az agy maga, mennyire képes alkalmazkodni a tanulás folyamán. Ez a korlátozás határozza meg alapvetően, hogy könnyű vagy nehéz lesz-e megtanulni az új készséget.

A Nature folyóiratban megjelent írás vezető szerzője, Patrick T. Sadtler, a Pittsburgh-i Egyetem doktorandusza, a sütéshez hasonlítja a problémát:

“Tételezzük föl, hogy van lisztünk, cukrunk, sütőporunk, tojásunk, sónk és tejünk. Ezek kombinációjával sokfélét tudunk sütni: kenyeret, palacsintát, süteményeket, de nehéz lenne hamburgerpogácsát készíteni belőlük.”

“Az agy hasonlóképpen dolgozik a tanulás alatt. A kísérleti állatok (majmok) könnyebben kombinálták újra az ismerős tevékenységi mintákat, hogy egy teljesen új mintát hozzanak létre.”

A kutatást olyan állatokkal végezték, amelyek már megszokták az agy és számítógép között közvetítő ‘interfész’ viselését. Az állatokat megtanították arra, hogy a gondolataikkal mozgassák a képernyő kurzorját.

Az agy-komputer interfész a gondolatokat tevékenységgé alakítja. Az apró, sebészileg beépített elektródákkal a kutatók egyidejűleg neuronok százainak elektromos aktivitását tudták monitorozni. A számítógép átalakítja a jeleket parancsokká, amellyel az alany mozgatni képes egy eszközt: robotkart vagy kurzort. (Az agy-komputer interfészt megbénult páciensek segítségére fejlesztették ki – és az egészséges agy tanulmányozására.)

A kutatók felvették a motoros kéreg (az agykéregnek az a része, amely a mozgás kontrollálását végzi) neurális aktivitását, majd a felvett anyagot átirányították a számítógépre, amely az aktivitást mozgássá alakította: a kurzor mozgott a képernyőn. Ha a majmok megfelelően tudták mozgatni a kurzort, az annyit jelentett, hogy megtanulták azt a neurális aktivitást generálni, amire a kutatók tanították őket.

Eközben a kutatók észrevették, hogy alanyaik a kurzor mozgatását könnyebben tanulták meg, ha a ‘belső készletük’ elegendő volt arra, hogy felhasználásával előállítsák a ‘mintázatot’. A nehezen megtanulható ‘mintázatok’ különböztek minden addigitól – nem voltak benne a ‘belső készletben’, mint a könnyedén megtanulhatók, amelyek viszont az előző agyi mintázatok kombinációi voltak.

“Azt akartuk tanulmányozni, hogyan változtatja meg az agy az aktivitását a tanulás hatására. A kognitív rugalmasságnak is megvan a határa – mi ezt akartuk megtalálni.”

“Eredményeink új rehabilitációs programnak képezhetik alapját, sztrókot és más idegrendszeri problémát lehet velük gyógyítani, amelyek mind a neurális aktivitás helytelenségével jellemezhetők. A funkció helyreállítása megkövetelheti, hogy a személy új, immár helyes neurális aktivitási mintát képezzen. Ehhez hasonló technikával, mint amit itt láttunk.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-08/uop-pa082714.php

és

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-08/nion-spi082714.ph

Reklámok

2 hozzászólás to “Meddig tart az agy rugalmassága?”

  1. uniohid said

    “Eredményeink új rehabilitációs programnak képezhetik alapját, sztrókot és más idegrendszeri problémát lehet velük gyógyítani, amelyek mind a neurális aktivitás helytelenségével jellemezhetők. A funkció helyreállítása megkövetelheti, hogy a személy új, immár helyes neurális aktivitási mintát képezzen.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s