Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szemétégetés világjelenség

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 29. péntek

Bár a szemét égetése világjelenség, a leggyakrabban mégis a fejlődő országokban fordul elő, ahol kevés a szemétlerakó-hely és a szemétégető. Ráadásul növekszik az elégetett szemét mennyisége is, mert az emberiség száma növekszik, és mert többet fogyasztunk világszerte. A szemét gyakran tartalmaz műanyagot és elektronikát.

Christine Wiedinmyer és szerzőtársai (Environmental Science & Technology) úgy becsülték fel az elégetett szemét mennyiségét, hogy összehasonlították a népességi adatokat az egy főre jutó hulladéktermeléssel és a hivatalos szemétlerakó-helyek jegyzékével. A becslések szerint az évente keletkezett 1,1 milliárd tonnányi vagyis az összes, a Földön keletkezett háztartási hulladék 41 százalékát nem szabályozott körülmények között égetik el.

A legtöbb hulladékot termelő országok nagy népsűrűségűek és az ipari fejlődés különböző fokán állnak: Kína, az Egyesült Államok, India, Japán, Brazília és Németország.

De a hulladéktól égetéssel megszabaduló országok népes, fejlődő országok: Kína, India, Brazília, Mexikó, Pakisztán és Törökország.

A fogyasztási mintákat elemezve becsléseket adtak a kutatók a tüzek szennyezőanyagainak típusáról és mennyiségéről is.

A globális szennyezőanyag-kibocsátásból 29 százalékot tesz ki a tüzek 2,5 mikronnál kisebb részecske-kibocsátása, 10 százalék higany és 40 százalék policiklusos aromás szénhidrogén (PAH) emissziót írhatunk a tüzek számlájára. Ezek a szennyezőanyagok jelentősen károsítják az egészséget (csökkent tüdőfunkció, idegrendszeri rendellenességek, rák, szívroham).

“A következő lépésben meg fogjuk nézni, mi történik akkor, amikor ezek a szennyezőanyagok a légkörbe jutnak – hová szállítódnak a légtömegekkel, mely populációk a legérintettebbek” – mondja a kutató.

Forrás: http://www2.ucar.edu/atmosnews/news/12239/trash-burning-worldwide-significantly-worsens-air-pollution

Hírdetés

2 hozzászólás a “A szemétégetés világjelenség”

  1. […] Bár a szemét égetése világjelenség, a leggyakrabban mégis a fejlődő országokban fordul elő, ahol kevés a szemétlerakó-hely és a szemétégető – írja a fuggetlen.wordpress.com. […]

  2. Sándor said

    “mely populációk a legérintettebbek” – ezt egyszerű megmondani: a földi élőlények. Emberek, állatok, növények, gombák. Mindenki és minden. Nem?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: