Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az e-cigaretta füstje is ártalmas a környezetében élőkre, csak nem annyira, mint a hagyományos cigarettafüst

Posted by Suggestor - 2014. augusztus 30. szombat

A Fondazione IRCCS Instituto Nazionale dei Tumori (Nemzeti Rákkutató Intézet, Milánó) azzal a céllal fogott a kutatáshoz, hogy megvizsgálja az e-cigaretták környezeti füstjét, mekkora bennük a káros szervesanyag-tartalom – és mekkora a fémtartalom.

Megállapították, hogy az e-cigarettákból a levegőbe tizedannyi egészségre fokozottan ártalmas részecske kerül, mint a hagyományos cigarettából, és gyakorlatilag zéró az e-cigarettafüstben a szerves karcinogén (policiklusos aromás szénhidrogén) tartalom, ami a hagyományos cigaretták füstjében viszont magas. Ugyanakkor az e-cigarettából kiáramló füstben lényegesen több a toxikus fémszennyezés. Tartalmaz krómot, nikkelt, ólmot, cinket.

“Kutatásunk azt mutatja, hogy az e-cigaretták kevésbé károsak, mint a hagyományos cigaretták, de megemelkedett toxikus fémtartalmuk (a nikkelé négyszeres a hagyományos cigarettához képest, króm pedig nincs is  a hagyományos cigarettában) aggasztó” – nyilatkozott Constantinos Sioutas professzor (USC Viterbi School of Engineering).

“A fémszennyezés feltehetőleg az e-cigaretta tokjából jön, ami megnyitja annak a lehetőségét, hogy szigorúbb gyártási előírásokkal csökkenteni lehessen a fém mennyiségét a füstben. Az e-cigaretta annyira új dolog, még nem sok kutatást végeztek vele.”

A kutatók lakószobákban és irodahelyiségekben végezték a kísérleteket: az önkéntesek füstöltek, hagyományos cigarettát és e-cigarettát, a kutatók összegyűjtötték a beltéri levegőből a részecskéket, és tanulmányozták kémiai összetételét.

“Irodák és szobák – nem laboratóriumok – az a környezet, ahol valószínűleg ki vagyunk téve a környezeti dohányfüstnek, ezért kellett itt tesztelnünk, hogy megfelelően szimuláljuk a való életben kialakult expozíció feltételeit.”

A kutatók összehasonlították a hagyományos cigarettamárkák füstjét az Elips Serie C márkájú e-cigaretta füstjével, amelyik Európában népszerű. Az eredmény változó lett, aszerint, milyen márkájú cigarettát, illetve e-cigarettát teszteltek.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-08/uosc-ses082814.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: